mfc de carrousel is er voor iedereen

“Iedereen weet dat de Carrousel er is, maar lang niet iedereen weet wat hier allemaal gebeurt.” En daar moet verandering in komen, vindt accommodatiemanager Yvor Seinen. Ook dit jaar bruist het in het multifunctionele centrum in Ommen namelijk weer van de activiteiten van bijvoorbeeld sportverenigingen, maatschappelijke en culturele organisaties en individuele Ommenaren. “De charme is dat hier van alles gebeurt. De Carrousel staat middenin de samenleving.”

Duizenden Ommenaren, maar ook mensen uit de wijdere omgeving zetten wekelijks voet over de drempel van Multifunctioneel Centrum de Carrousel. Dat doen ze bijvoorbeeld om te zwemmen, te sporten, een theatervoorstelling of sportwedstrijd te bezoeken of te vergaderen. Zeven dagen per week is er leven in de brouwerij.

Binnen de Carrousel vonden de afgelopen maanden flinke verhuizingen plaats. Zo verlengden de vaste huurders Muzerie en Jeugdwerkbureau STAP hun huurcontract niet en ook Landstede Welzijn en Educatie heeft minder ruimte nodig dan voorheen. Daarentegen heeft de Historische Kring Ommen (HKO) plek gekregen op de bovenverdieping van de bibliotheek, zit Berkel-B – een instelling voor onder meer dyslexiebehandeling, studie- en gezinsbegeleiding – op de voormalige plek van Muzerie en benut de Evangelische Gemeente Ommen nu ook het voormalige WMO-loket en daarmee meer ruimte dan voorheen.

Een welkome nieuwe ‘bewoner’ van de Carrousel is het Vechtdalcollege. Door de leerlingengroei van de laatste jaren was er meer ruimte nodig en het benutten van de afgestoten plekken van STAP en Landstede voorkomt dat er veel geld aan tijdelijke huisvesting moet worden besteed. Ook op andere manieren wordt de samenwerking met het Vechtdal College geïntensiveerd. “We hebben hier bijvoorbeeld een prachtige theaterzaal. Daar kunnen we van alles mee doen om de jeugd enthousiast te maken voor theater en theatertechniek. Dat gebeurt in Ommen nog veel te weinig.”

Goed overleg

Naast alle dagelijkse bezigheden in het zwembad, de sporthal en het theater, worden er in de Carrousel ook met enige regelmaat grotere evenementen gehouden. “Dat doen we twee á drie keer per seizoen. Zo hebben we vorig jaar een grote duurzaamheidsfair gehad en volgend jaar is hier het Vecht Gospel Festival. We zijn in staat om dat te doen door de multifunctionaliteit van het gebouw, maar ook door de goede verstandhouding met de gebruikers. Wanneer we een meerdaags evenement hebben, moeten we daar wel ruimte voor maken en dat kan alleen in goed overleg met de vaste gebruikers.”

De Carrousel kent verschillende vaste gebruikers, maar ook maken veel partijen incidenteel gebruik van de mogelijkheden binnen het gebouw. Groepen als Groei en Bloei, Carinova, de KNZB en allerlei andere organisaties gebruiken de ruimtes bijvoorbeeld voor vergaderingen of presentaties.

Ook werd afgelopen zomer onverwacht en op eigen verzoek het contract met de horeca-exploitant beëindigd. Cateraar Jan Hofsink sprong in dat gat en verzorgt een jaar lang alle hapjes, drankjes, broodjes en patatjes-met. Daarna wordt een ‘maatschappelijke oplossing’ gezocht. “Jan Hofsink levert maatwerk, dus groepen die hier vergaderen kunnen hun wensen met hem overleggen.”

Seinen verheugt zich ondertussen op wat er de komende maanden allemaal op het programma staat. “Denk bijvoorbeeld aan de volleybalwedstrijden van Volco, de zaalvoetbalwedstrijden van ZVO, de judowedstrijden van SC Emsland, het gezinswemmen in het zwembad en de voorstellingen in het theater. De Carrousel heeft voor iedereen wel iets.”

‘80 jaar Carrousel’

De Carrousel viert in april 2014 feest, want dan bestaat de sporthal 40 jaar, het theater 25 jaar en het zwembad 15 jaar: samen dus 80 jaar. “April wordt een feestmaand en samen met de gebruikers gaan we een programma samenstellen. Dat moet een feest worden, maar we willen die gelegenheid ook aangrijpen om nog beter te laten zien wat hier allemaal gebeurt.”

Accommodatiemanager en combinatiefunctionaris

Yvor Seinen is al jarenlang het gezicht van de Carrousel. Hij leidt het dagelijkse reilen en zeilen in goede banen. “Na alle bewegingen en verhuizingen van de afgelopen periode zit de Carrousel weer vol. We gaan nu kijken hoe we midden in de samenleving kunnen blijven staan en ons de komende jaren verder kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan de trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en online betalen en reserveren.”

Sinds begin dit jaar kan Seinen rekenen op de hulp van Rik Gerrits. Hij is combinatiefunctionaris binnen de Carrousel en zorgt er onder meer voor dat de verschillende gebruikers van de Carrousel elkaar weten te vinden. “Ik ben het aanspreekpunt voor de ‘bewoners’ en probeer er voor te zorgen dat ze meer met elkaar in contact komen. Samen bereik je immers meer dan alleen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.