kemphaan pronkt weer op zijn plek

Op de rotonde van het Westerveen en de Bosmansweg prijkt weer een standbeeld, nadat tot twee keer toe de bronzen beelden van hun sokkel waren geroofd. Het tweede object dat door de gemeente Dalfsen begin december 2011 was geplaatst, was na minder dan vier weken weer verdwenen. Sindsdien bleef het een lege sokkel.

Buurtbewoonster Nanda van Spijker vond het maar een kaal gezicht en besloot de gemeente te vragen om herplaatsing van een beeld, maar dan niet van brons. “De dag dat ik ontdekte dat het beeld voor de tweede maal was gestolen moest ik er eigenlijk wel om lachen. Te zot voor woorden dat de gemeente destijds toch weer een beeld plaatste van hetzelfde materiaal. Brons is immers populair roofgoed. En toen ik begin dit jaar nog steeds tegen die lege sokkel aankeek, besloot ik er iets aan te doen.”

Het verzoek kwam bij Wethouder von Martels terecht en hij ondernam actie. Het is een abstract roestvrijstalen kemphaan geworden, gemaakt door de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis. “Deze keuze is niet echt mijn verzoek geweest. Ik had meer een pauw in gedachten gehad, naar aanleiding van een markant overleden kluizenaar die aan de rotonde woonde en heel veel pauwen had. Na zijn overlijden bleef een ontsnapte pauw nog heel lang na huilen, grapten wij als buurtbewoners. Daarom leek mij dit dier een mooier alternatief.”

De dienstdoende ambtenaar besloot echter dat een kemphaan beter op zijn plek was, omdat dit dier vroeger voorkwam op de historische veengronden van Nieuwleusen. “Ach, met een beetje fantasie zie ik er een pauwenstaart in. De rotonde heeft weer zijn pronkstuk en daar was het mij om te doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.