Home / archiefcentraal / het kloppende piratenhart van harten 10

het kloppende piratenhart van harten 10

Het duo Harten 10 treedt zaterdag 16 november op tijdens het Mega Piraten Festijn in Nieuwleusen. De organisatie van het evenement stuurde ons het interview dat ze met Harten 10 hadden.

Hun muziek mag zich dan ontwikkelen tot een wat meer Nederpopachtig geluid, maar er klopt een echt piratenhart in het duo Harten 10. Tineke Willems en Martien Ekkelenkamp groeiden beiden op met de muziek, onderhouden persoonlijke contacten met verschillende piratenzenders en brengen hun platen ook uit op vinyl. Zaterdag 16 november staat het tweetal op het Mega Piraten Festijn in Nieuwleusen. “We hadden eerder dit jaar een optreden op het MPF in Zelhem”, vertelt Martien. “We waren het podium nog niet af of we stonden in de tent achter de tap. We weten wat het is om zelf feestjes te organiseren. Bovendien kom je zo pas echt in contact met je publiek.”

Martiens muzikale carrière begon jaren geleden. Met zijn maat Kleppie (tevens piraten-DJ) organiseert hij al jarenlang het Maïsfeest in Ankum (bij Dalfsen): een avond piratenmuziek en een avondje met een top 40-band. “Het is een traditie om daar een artiest te kronen tot Maïskoning of –koningin. Henk Wijngaard is het een keertje geweest en Marianne Weber ook. Voor de gein hebben we in 2007 zelf een nummer opgenomen als Ekkel & Kleppie en ons ook maar meteen tot maïskoningen laten kronen. Het was een grap, maar het nummer werd enorm goed opgepakt door de piraten in de regio. De reacties waren heel goed. Toen hadden we de smaak te pakken.” Meerdere singles volgden. In de zomer van 2008 hadden de twee een groot optreden gepland in Dalfsen. Martien werkte indertijd als inseminator bij de KI. “Een boer tipte me dat hij een goede zangeres kende: Tineke. Ze had een ruimte bij hem gehuurd. Zij zou volgens hem wel een gastoptreden bij ons kunnen doen. Ik zocht contact met haar en het klikte. Ik bleek ook al wat liedjes van haar te kennen. Na het optreden in Dalfsen meldde een neef van me zich bij me. Hij had een nummer geschreven. Een duet. Hij vond dat ik dat samen met Tineke moest opnemen.”

Bruiloftbandjes

Tineke komt uit Den Ham. Elf was ze, toen ze erachter kwam dat ze zangtalent had. “Met een paar vriendinnen van school deed ik mee aan een musical. We werden ook uitgenodigd bij een piraat. Een tijdje heb ik met hen gezongen. Daarna ben ik talentenshows gaan doen en heb ik in meerdere cover- en bruiloftbandjes gezongen, zoals Blueband, Starlight, de Roffels en Rembrandt. Na een aantal jaren vroeg een cafébaas uit Den Ham me of ik wilde zingen tijdens een Hollandse avond. Dat was zo leuk, dat ik besloot solo verder te gaan.” Als Tineke bracht ze meerdere singles uit, die haar ook tot het podium van het MPF brachten. In 2008 verhuisde ze in verband met haar werk naar Dalfsen, waar haar weg zich dus kruiste met die van Martien.

Begin 2009 bracht Harten 10, na Martiens voorstel om samen een duet op te nemen, de eerste single uit: ‘Geleend’. Al snel volgde single twee: ‘Als ik in je ogen kijk’. Toen in 2010 hun eerste volwaardige cd ‘Liefde maakt blind’ verscheen, waren de twee ook privé een setje.

Jannes

“Aanvankelijk probeerden we het op de normale manier”, vertellen ze. “Toen we in onze eerste cd presenteerden in Oudleusen waren daar ontzettend veel jongens van piratenzenders uit de regio. En allemaal zeiden ze hetzelfde: dat we het tweede nummer van de plaat, ‘Wat is mooier’, als single moesten uitbrengen. Dat deden we en daarna was het hek van de dam. De zenders pakten het massaal op.” De populariteit van Harten 10 groeide en groeide en al snel hadden ze, zonder groot promobudget of promoplan, een grote fanschare opgebouwd in het noordoosten van het land. Het was Jannes die hen tipte om zo vaak mogelijk langs te gaan bij de piraten. En dat deden ze. “Gewoon met de auto op de FM-band en zoeken. Als je dan langs komt met een vinylplaat vinden ze dat prachtig.” En dat doen ze nog steeds. Maar aangezien het niet mogelijk is om op bezoek te gaan bij alle zenders in de regio en omdat ze ook wel wat meer van Nederland willen zien, maakte Harten 10 onlangs de overstap naar het boekingskantoor Lukassen Produkties. “Want we staan net zo graag in Amsterdam als in Hardenberg, we willen overal naartoe.”

Spanning

Ze zijn inmiddels bezig met hun derde cd die in april volgend jaar moet verschijnen. Martin Sterken, die ook aan de basis stond van Jannes’ succes, fungeert als producer. “Het is eigenlijk heel snel gegaan”, stellen de twee. “En dat alles met dank aan de piraten. We willen zo vaak mogelijk optreden. Natuurlijk zijn de Mega Piraten Festijnen geweldig. Dan sta je voor de deur en wil je naar het publiek toe. De boel op de kop zetten. Natuurlijk was er in het begin ook spanning. Wat nou als niemand juicht als je opkomt? Maar daarover hebben we gelukkig niets te klagen gehad. Die spanning is er nou ook vanaf.” Martien (laconiek): “Als het fout gaat, gaat het fout, als het goed gaat, gaat het goed.”

Toch benadrukken Martien en Tineke dat de kleinschaligere optredens hen net zo lief zijn. “Dan sta je lekker dicht bij je fans. Of het moet zijn dat we die avond nog een ander optreden hebben, maar anders gaan we na een show meteen de zaal in. Kletsen met het publiek. Dat valt altijd in goede aarde. Als het even kan, helpen we ook nog mee achter de tap. We zijn ook maar gewone lui uit het oosten. De waardering die we zo krijgen is enorm. Daarom doen we eigenlijk uit principe ook niet meer dan twee optredens op een avond. Je kunt niet drie keer per avond een half uur alles geven. Dan doe je je publiek te kort. Heb er respect voor dat ze voor je zijn gekomen.”

Om de piratenzenders die hen steunen te bedanken, organiseren ze elk jaar een feest voor een zender bij hen thuis (in het buitengebied van Dalfsen). Laatst hadden ze nog het team achter de piratenzender Tora Bora op bezoek. Het resultaat: een groot tuinfeest met een mannetje of honderdvijftig. “En volgend jaar nodigen we weer een andere zender uit. Zal niet elke artiest doen, maar wij bewust wel. Nogmaals, we willen dicht bij ons publiek staan.”

Programma

Het programma van het Mega Piraten Festijn in Nieuwleusen ziet er als volgt uit: Nick & Simon, Jannes, Gebroeders Ko, 3JS, Stef Ekkel, Thomas Berge, Mooi Wark, Ronnie Ruysdael, Lesley Williams, Ancora, Sieneke, Evert Baptist, Peter Beense, Harten 10, Koos Alberts, Jan Keizer & Anny Schilder, Gino Graus, Helemaal Hollands, Monique Smit & Tim Douwsma, Rein Mercha, Marianne Weber, Winnie, Milan Milano, René Karst, Django Wagner, Vinzzent, Edwin van Hoevelaak, Frank van Etten en Feestlift.

Het terrein is geopend vanaf 18.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur.

Voorverkoop

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Drukkerij Nico de Graaf en Matimi Fashion/lunchroom in Nieuwleusen, Paddy’s Pub in Balkbrug; Foto Tuinman in Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis; De Smulbaai in Heino; CD Hal in Ruinen; Primera in Dedemsvaart en De Japperij in Staphorst. Daarnaast kunt u voor fysieke kaarten ook terecht bij alle vestigingen van Primera. Bestellen via internet is ook mogelijk: www.megapiratenfestijn.nl en www.paylogic.nl.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.