Home / archiefcentraal / engels bezoek voor ropcke zweers

engels bezoek voor ropcke zweers

Twee specialisten kwamen helemaal uit Engeland om een behandeling met behulp van GPS bij te wonen in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. Hiermee wordt niet het gps-systeem bedoeld dat je in de auto gebruikt. GPS is een gel van bloedplaatjes. Dit versnelt de genezing van bijvoorbeeld een wond.

Het ziekenhuis mailde ons onderstaand persbericht, zodat je kunt lezen waar de Engelsen precies voor kwamen.

Afgelopen week kwam Dr. Ray Logishetty, orthopedisch chirurg uit het Heathrow ziekenhuis samen met productspecialist Jason Wilson van Biomet Industry speciaal uit Engeland naar het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg om ideeën uit te wisselen met de vakgroep orthopedie en de behandeling van een peesaandoening met behulp van GPS bij te wonen. Het Hardenbergse ziekenhuis is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die bij deze toepassing gebruik maakt van echografie. Reden om de oversteek vanuit Engeland naar Hardenberg te maken.

De vakgroep orthopedie van de Saxenburgh Groep heeft een zogenoemd zorgpad peesaandoeningen ontwikkeld. Denk bij een peesaandoening bijvoorbeeld aan een tenniselleboog, hielspoor of ontsteking aan de achillespees. Om de vele behandelmogelijkheden te structureren is een protocol vastgelegd in samenwerking met de huisartsen. De patiënten krijgen zo steeds op precies dezelfde manier een behandeling, wat het mogelijk maakt om het effect van de verschillende methodes te meten.

Uniek in Nederland

Eén van de modernste behandelingen is het toepassen van GPS. Bij de patiënt wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en met behulp van GPS systeem gescheiden. Op deze manier wordt een bloedplaatjesconcentraat verkregen. De groeifactoren die hierin zitten worden teruggespoten in de pees, wat het herstel moet bevorderen. Dit gebeurt in Hardenberg door physician assistant orthopedie W. Horsman, onder supervisie van een orthopedisch chirurg. Het bijzondere in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is, dat deze procedure plaatsvindt onder echogeleide. “Zo weten we zeker, dat de bloedplaatjes op de juiste plek terecht komen”, aldus Horsman. “Dit is in Nederland behoorlijk uniek. Wij waren dan ook zeer vereerd om een arts uit Engeland te mogen ontvangen die de methode die wij hier toepassen, met eigen ogen wilde zien.” Terug in Engeland reageerde Dr. Logishetty: ‘Many thanks for arranging the educational visit to see Ultra sound guided PRP injection. It was very informative. It is always good to see practical demonstration.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.