de politiek van hier vvd dalfsen

Op 19 maart 2014 gaan Dalfsen en Ommen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de aanloop naar die verkiezingen komen de deelnemende partijen in deze wisselcolumn om de beurt aan het woord. Vandaag: De VVD Dalfsen.

Decentralisatie in het sociale domein: wat betekent dat voor u?

Decentralisatie betekent dat taken die tot nog toe door de rijksoverheid (Den Haag) of door de provincie Overijssel worden uitgevoerd bij de gemeenten terecht komen. Vaak met een forse bezuiniging (minder geld) omdat de regering denkt en verwacht dat de gemeenten goedkoper kunnen werken. De gemeenten staan direct in contact met de inwoners en contact met de gemeente leggen is vaak makkelijk. Kortom, minder schijven, minder bureaucratie en dus goedkoper.

De komende jaren gaan 3 beleidsvelden naar de gemeenten:

– Jeugdzorg

– Begeleiding naar werk (Participatiewet)

– Uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Doordat deze decentralisaties erg ingewikkeld zijn is op dit moment heel moeilijk in te schatten hoe de gemeentelijke regels er precies gaan uitzien. Het uitgangspunt van deze decentralisaties is dat je als inwoner niet langer ergens “recht” op hebt maar dat de gemeente samen met u in overleg gaat aan de keukentafel om te bespreken met welke voorziening/regeling u kunt deelnemen aan de maatschappij. Gemeenten kunnen in de toekomst dus maatwerk leveren in plaats van eenheidsworst. Dit kan ook beteken dat eenzelfde soort probleem – afhankelijk van de gemeente waar u woont – op een andere manier wordt opgelost. Dit uitgangspunt leidt tot onrust onder inwoners. Met name op het terrein van de jeugdzorg waar de Jeugd GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) uit het basispakket van de zorgverzekering wordt gehaald en dus van een recht een voorziening wordt. Over dit punt heeft de Tweede Kamer overigens nog geen definitief besluit genomen.

De decentralisatie van de Awbz en de decentralisatie van de jeugdzorg vormen een grote uitdaging voor gemeenten. Niet alleen komen er nieuwe taken op gemeenten af, de bezuinigingen zijn fors. Gemeenten moeten dus meer gaan doen met minder geld en de eigen kracht van burgers aan gaan spreken. In de Troonrede werd dit ook al participatiemaatschappij genoemd.

Naast bedreigingen zijn er vooral ook kansen. Voor het eerst krijg één partij, de gemeente, zeggenschap over praktisch het hele sociale domein. De decentralisaties maken het gemeenten mogelijk dwarsverbanden te leggen en samenhang aan te brengen tussen de Wmo/Awbz, de jeugdzorg en het domein van werk en inkomen. Dit moet leiden tot een meer efficiente uitvoering zodat er met minder geld toch het maximale gerealiseerd kan worden.

Ik vind het belangrijk dat u als inwoner van het Vechtdal door de gemeente gehoord wordt. De gemeente neemt uw zorgvraag serieus en probeert deze vraag van een passende oplossing te voorzien. Een passende voorziening hoeft niet altijd veel geld te kosten of een duur hulpmiddel te zijn. Er wordt ook van u verwacht dat u een beroep doet op uw eigen kracht en probeert zelf in overleg met anderen passende oplossingen te vinden bijvoorbeeld met behulp van naaste familie, buren, vrienden, mantelzorgers en vrijwilligers. “Recht hebben” op iets is niet meer vanzelfsprekend. Eigen verantwoordelijkheid en zelf zaken organiseren wordt de norm, niet langer een automatisch beroep op de overheid.

Karen Broekman

fractievoorzitter VVD Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.