de politiek van hier d66 ommen

Op 19 maart 2014 gaan Dalfsen en Ommen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de aanloop naar die verkiezingen komen de deelnemende partijen in deze wisselcolumn om de beurt aan het woord. Vandaag: D66 Ommen.

Eén vereniging met één bestuur die in drie gemeenten actief is zodat de kiezers in Dalfsen en Hardenberg nu ook vertegenwoordigd zijn.

Nu D66 Vechtdal actief is merken we hier ook de voordelen van. Zo werken we samen aan een Vechtdal-verkiezingsprogramma, trekken gezamenlijk op bij de voorbereidingen voor de verkiezingen en volgen trainingen en opleidingen om goed voorbereid de verkiezingen en een nieuwe raadsperiode in te gaan.

Naast deze prettige samenwerking met onze buren, is het voor de fractie van D66Ommen natuurlijk om Ommen zelf te doen. Naast het Vechtdalprogramma schrijven wij ons eigen programma gericht op Ommen. Dat zal uiteraard aansluiten op ons vorige programma waarvan wij in de huidige raadsperiode in Ommen de nodige zaken tot uitvoering hebben weten te brengen.

De eerste belangrijke bijdrage was een bestuur met twee wethouders, wat beter past bij de omvang van Ommen. Een andere inbreng is inspraak van burgers bij bezuinigingsvoorstellen, dit heeft een belangrijke bijdrage geleverd bij de bezuinigingen. Betrokkenheid van burgers bij besluitvorming vinden wij zeer belangrijk, beter dan maatregelen opleggen. Zo is ook in het Gemeentelijk Omgevings Plan (GOP) vastgelegd dat bij bestemmingsplan-wijzigingen draagvlak in de omgeving moet zijn.

Voor D66 is Burgerparticipatie belangrijk bij de taken die wij als gemeente krijgen overgedragen van het rijk. Door de decentralisatie van overheidstaken zal er door gemeenten meer gedaan moeten worden met minder geld. Gemeenten worden verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen, zorg aan ouderen, langdurig zieken en gehandicapten. De stelling van het rijk is “gemeenten zitten het dichtst bij de inwoners en kunnen deze zorg effectiever, met minder bureaucratie en goedkoper uitvoeren”.

Deze uitdaging vergt een enorme inzet van het bestuur en de bestuursdienst, en zeker ook van ons als inwoners. Dankzij de ambtelijke samenwerking Ommen-Hardenberg is er tijdig voorgesorteerd om in te spelen op deze veranderingen in de dienstverlening. Waar de overheid taken afstoot naar gemeenten, werkt de gemeente samen om deze taken op te pakken. Zo werken D66 Hardenberg, Dalfsen en Ommen samen om in de eigen gemeente voor de belangen van haar inwoners op te komen. Laten we het samen doen, we zijn tenslotte een samenleving.

Gerdinand Nijhuis

Gemeenteraadslid en Lijsttrekker D66 Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.