Home / archiefcentraal / de politiek van hier d66 dalfsen

de politiek van hier d66 dalfsen

Op 19 maart 2014 gaan Dalfsen en Ommen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de aanloop naar die verkiezingen komen de deelnemende partijen in deze wisselcolumn om de beurt aan het woord. Vandaag: D66 Dalfsen.

Gelukkig staat de gemeente Dalfsen er nu nog financieel goed voor, maar met de overheveling van Rijks- en provincietaken naar de gemeenten (jeugdzorg, participatiewet en delen van de AWBZ) wordt de situatie in de komende raadsperiode wezenlijk anders. Vooral omdat de overheid ervan uitgaat dat gemeenten de genoemde taken goedkoper kunnen uitvoeren en daarom ‘beloond’ worden met een kleiner budget: de beruchte efficiencykorting.

Hoe groot de financiële opgave straks precies is, moeten we nog even afwachten. Dat het een lastige klus wordt, is wel zeker. Met name omdat alle ‘pijnloze’ bezuinigingen de afgelopen jaren al zijn gerealiseerd. Er moeten straks moeilijke keuzes gemaakt worden en uw mening is daarbij van groot belang. Immers zonder uw inbreng en steun ontbreekt draagvlak en dan kom je niet ver – weet ik uit ervaring.

In de periode 2002 – 2006 ben ik raadslid geweest in het westen van het land en daar bleek de situatie bij aanvang van die raadsperiode verre van gezond: grote begrotingstekorten dreigden. We hebben toen als raad onze verantwoordelijkheid genomen en een heel pakket aan forse bezuinigingen en lastenverzwaringen doorgevoerd.

We meenden oprecht dat we daarmee goed gehandeld hadden. In financieel opzicht klopte dat ook – de begroting kwam weer in evenwicht -, maar de inwoners dachten daar heel anders over. Ze waren woedend, want ze waren niet gekend in de besluiten. Het gemeentebestuur luisterde niet naar hen, maar deed waar ze zin in had – dat was de opinie.

Vanzelfsprekend was dit geen leuke ervaring, maar wel een goede leerschool. Ik heb er zelf van geleerd dat moeilijke knopen alleen maar doorgehakt kunnen worden met steun van de bevolking. D66 pleit er daarom voor dat u straks in een dergelijke situatie betrokken wordt bij het proces van besluitvorming. Het college zal – als het aan D66 ligt – dan aan u duidelijk moeten maken hoe groot het probleem is, hoe het ontstaan is en hoe het opgelost kan worden. U bent vervolgens prima in staat om op basis van uitgewerkte collegevoorstellen een voorkeur uit te spreken. De raad zal daarna de verantwoordelijkheid nemen voor een gedragen besluit, althans als het aan de fractie van D66 ligt.

Wat D66 betreft is dat echte burgerparticipatie, die nu al kan beginnen door ons te steunen in de voorbereidingen naar de verkiezingen op 19 maart 2014.

Tom Corbeth

Lijsttrekker D66 Dalfsen

Lees ook

ChristenUnie Ommen presenteert verkiezingsprogramma

OMMEN – De ChristenUnie Ommen heeft het verkiezingsprogramma ‘Samen recht doen in Ommen’ gepresenteerd. Als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.