de jonge licht breuk met pvda toe

De breuk tussen Gerrit de Jonge en de PvdA kan voor de partij niet als een ‘donderslag bij heldere hemel’ zijn gekomen, zoals het plaatselijke partijbestuur eerder deze week claimde. De politicus had al eerder laten weten veel moeite te hebben met keuzes van de landelijke PvdA en informeerde het bestuur al op 25 september dat hij geen lijsttrekker zou worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De Jonge stapte deze week over naar de nieuwe Volkspartij Ommen Vooruit (VOV).

De Jonge lichtte vrijdag de gang van zaken van de afgelopen weken toe. “Al in 2010 heb ik laten weten dat ik grote moeite heb met de overheveling van allerlei taken van het Rijk naar de gemeenten, onder meer in de zorg, zonder dat daar extra budget tegenover staat. Dat was onder het vorige kabinet, maar nu de PvdA in de regering zit kan ik daar niet ineens vóór zijn. De afgelopen weken kwamen daar allerlei zaken als het gedraai rond de JSF bij. Tijdens een partijcongres op 27 september in Zwolle heb ik bijvoorbeeld ook aan minister Asscher laten weten dat ik op deze manier niet door kan gaan.”

Het waren echter niet alleen de landelijke ontwikkelingen, ook een schending van het vertrouwen tussen hem en het lokale partijbestuur lag ten grondslag aan de breuk. Eind augustus vroeg het partijbestuur De Jonge of hij wilde helpen om kandidaten te vinden voor de kieslijst voor de raadsverkiezingen. “Ik ben daarmee aan de slag gegaan en heb in mijn eigen netwerk een aantal kandidaten gevonden. Met die mensen zijn gesprekken gevoerd op basis van discretie. Ze wilden dat hun betrokkenheid pas bekend zou worden als ze inderdaad op de kieslijst terecht zouden komen. Die afspraak is echter door het bestuur geschonden, met als gevolg dat die mensen zich terug hebben getrokken. Die gang van zaken was voor mij onacceptabel en daarom heb ik op 25 september al aan het bestuur laten weten dat ik geen kandidaat zou zijn voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Pas op 1 oktober is daar door een bestuurslid telefonisch op gereageerd, maar met dat gesprek kon ik helemaal niets. Er werd eigenlijk alleen gezegd dat ik tot aan de verkiezingen de partijstandpunten zou moeten uitdragen. Daarom heb ik besloten mijn lidmaatschap op te zeggen en dat tijdens de raadsvergadering van 3 oktober openbaar te maken.”

De Jonge zegt meerdere redenen te hebben om zijn zetel te behouden, ondanks een eerdere afspraak met de partij om die plek bij een eventuele beëindiging van het lidmaatschap terug te geven. “De kieswet is anders en die staat boven eventuele onderliggende afspraken met de partij. Daarnaast heb ik veel steun voor mijn raadswerk ervaren van mensen van binnen en buiten de partij, die vinden dat ik door moet gaan. Tenslotte heb ik degene die mij in dat geval zou moeten opvolgen al vier jaar lang nauwelijks gezien. Ik heb al die tijd de kar in mijn eentje moeten trekken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.