Home / archiefcentraal / dalfsen ruimte voor investeringen

dalfsen ruimte voor investeringen

De gemeente Dalfsen heeft de meerjarenbegroting voor 2014-2017 klaar. Hieronder lees je het persbericht van de gemeente.

De gemeente Dalfsen heeft de meerjarenbegroting 2014 – 2017 gereed. Net als voorgaande jaren is er sprake van een positief beeld. Het overschot voor 2014 bedraagt € 341.000, voor 2015 € 37.000, voor 2016 € 78.000 en voor 2017 € 22.000. Dalfsen heeft voor een aanzienlijk bedrag al rekening gehouden met nieuwe rijksbezuinigingen.

Nog niet duidelijk is hoe vanaf 2015 de decentralisatie van drie grote rijksregelingen uit gaat pakken. Wethouder Evert Goldsteen van financiën: “De bezuinigingen die het rijk doorvoert kunnen we grotendeels binnen de begroting opvangen. Toch heb ik wel zorgen over de komende jaren als de gemeente vanaf 2015 te maken krijgt met de gevolgen van de decentralisaties.”

Ruimte voor nieuw beleid

In de afgelopen jaren was er niet of nauwelijks ruimte voor nieuw beleid. Daar komt verandering in, want vanaf 2014 is er jaarlijks € 100.000 beschikbaar voor nieuwe initiatieven. Dat betekent dat de nieuwe gemeenteraad ruimte heeft, zij het beperkt, om keuzes te maken.

Inwoners van Dalfsen moeten rekening houden met een verhoging van het vastrecht van de afvalstoffenheffing. Voor 2013 heeft er geen verhoging plaatsgevonden en werden de kosten betaald uit de egalisatiereserve. Het is echter financieel niet verantwoord om dat te blijven doen. Het tarief gaat omhoog van € 90,00 naar € 102,00 (een stijging van bijna 15%). Daar staat tegenover dat inwoners niet meer betalen voor de lediging van de groene container. Op basis van de eerste ervaringscijfers betekent het gemiddeld gezien dat er sprake is van een voordeel van € 24,00 ondanks de verhoging. De algemene tarieven stijgen in 2014 met 1% vanwege inflatiecorrectie.

Overige gevolgen

Dalfsen voert al jaren een gedegen begrotingsbeleid en is financieel gezond. Dat blijft ook het uitgangspunt voor 2014 en volgende jaren. Naast een sluitende begroting, zijn ook andere aspecten van belang voor het bepalen van de financiële positie. Gelukkig is die goed in Dalfsen: verhoudingsgewijs kent de gemeente lage belastingtarieven, een lage schuld en hoge reserves. Het college ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.

In de weergave van de begroting is een aantal wijzigingen doorgevoerd. De gemeenteraad krijgt beter inzicht in de begroting en hij is beter leesbaar.

Behandeling in gemeenteraad

De gemeenteraad behandelt de programmabegroting 2014 – 2017 op 28 en 31 oktober a.s. De vergadering van 28 oktober begint om 19.30 uur en die van 31 oktober om 19.00 uur. Beide keren vindt dit plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.