column ko scheele herman in de sneeuw

Onze koning sprak in zijn troonrede over de ‘participatiestaat’. Hij bedoelde hiermee dat iedereen mee kan doen in de samenleving. En dat kan ook, dankzij vele mensen die klaar voor je staan als dat nodig is. In Ommen zien we daarvan gelukkig veel goede voorbeelden. Onlangs kwam ik Gerrit tegen die dat op een bijzondere manier invulde.

Gerrit woont met zijn vrouw in Ommen. Zijn vrouw heeft Multiple Sclerose, MS. Een chronische en ongeneeslijke ziekte. Als je dat meemaakt, dan realiseer je je wat echt telt in het leven. Met zijn tweeën proberen ze er het beste van te maken. Ze gingen hun droom achterna: een huisje in Spanje en een camper. Maar het lange reizen vergde voor Gerrit’s vrouw helaas te veel. Ze is steeds meer aan huis gebonden.

In 2011 deden drie journalisten van dagblad De Stentor mee aan de Carbagerun. Een zware tocht door de sneeuw van de Alpen, met als doel missie inzamelen voor een goed doel. Onderweg moeten de deelnemers bijzondere en ook gekke opdrachten uitvoeren. Zoals: parkeer je auto in een zeecontainer en stuur de foto op. Of: neem een dikke Duitser mee; degene die de dikste meeneemt krijgt extra punten.

Eén van de sponsoren in 2011 was een collega: Herman. En hiermee was de naam van het project geboren: “Herman in de sneeuw”. Gerrit en zijn team hebben de auto van de journalisten gekocht om sponsoring voor het goede doel voort te zetten. Het gaat goed in 2012, en begin 2013 wordt zelfs gewonnen. Maar nog belangrijker: inmiddels is al ruim 6000 euro opgehaald voor het goede doel: Stichting MS Research.

Het lange reizen is voor Gerrit nog niet te veel. Het komende jaar is er een nog grotere uitdaging: de Scan Covery Trial. 7500 Kilometer door Noord Europa. Tot aan de Noordkaap toe. Gerrit’s vrouw vindt het prima. Weliswaar mist ze een week lang haar mantelzorger, maar familie, buren en een vriendin helpen. Zo participeert ieder op zijn eigen wijze. Als je wilt kun je dat ook doen. Kijk maar eens op de site van Gerrit: www.hermanindesneeuw.nl.

Herman rijdt door de sneeuw met stickers van al diegenen die dit initiatief de moeite waard vinden. Herman in de sneeuw; we laten hem toch niet in de kou staan?

Ko Scheele, koscheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.