Home / archiefcentraal / column arno van dijk lokaal en globaal

column arno van dijk lokaal en globaal

Prachtig al die nieuwe bedrijven afgelopen tijd zoals Jumbo, Albert Heijn, Giftshop ’t Moolweeg, Deerne’s Kringloopwinkel en Merkatiko. Heel ondernemend ook. Hartelijk gefeliciteerd en succes gewenst allemaal!

Cruciaal voor een bruisend lokaal verenigingsleven en een vitale gemeenschap zijn ondernemende mensen. Naast werk en toegevoegde waarde veroorzaken ondernemingen ontmoetingen, reuring en ondersteunen ze tal van activiteiten in onze dorpen.

Plattelandsgebieden als het Vechtdal moeten we beslist aantrekkelijk houden voor creatieve ondernemers. Door het creëren van broedplaatsen en vrijplaatsen vormen we een prima alternatief voor de hippe stadswijk.

Er liggen onbenutte kansen voor het oprapen om bedrijvigheid in dorpen en buitengebieden te behouden. Zo vervaagt langzamerhand de scherpe grens tussen wonen en werken. Door krimp zijn of komen straks nog diverse panden beschikbaar. Bijvoorbeeld schoolgebouwen, kantoren, kinderopvang, winkels of kerken. Deze soms heel karakteristieke panden zijn goed te hergebruiken als bedrijfslocatie en/of woon-werklocatie.

Het is gelukkig ook steeds eenvoudiger om vanuit de meer perifere gebieden te ondernemen. Door een toenemend gebruik van internetcapaciteit is er steeds meer vraag naar een grotere bandbreedte. Glasvezel kan er voor zorgen dat de bandbreedte van internet enorm toeneemt en dat data over grote afstanden efficiënter kunnen worden getransporteerd. Glasvezel wordt daarom meer en meer één van de belangrijkste vestigingsvoorwaarden.

Bestemmingsplannen zijn te strak, vertragen en werken ontwikkelingen tegen. De vaak nogal reactieve gemeentelijke houding bij een veranderende functie van een perceel of bij het afgeven van een omgevingsvergunning is heel frustrerend voor initiatiefnemers.

De rechtszekerheid van het bestemmingsplan blijkt in de praktijk vaak een rekbaar begrip. Zo ongeveer het enige waar je zeker van bent, is dat er een procedure moet worden gevolgd om iets toe te staan of tegen te houden. Deze procedures kosten zowel de overheid, initiatiefnemers als belanghebbenden te veel tijd en geld en zijn een bron van wederzijdse irritaties.

Een oplossing die hieraan tegemoet zou kunnen komen, is het meer globaal bestemmen. In een globaal bestemmingsplan zijn bestemmingen minder gedetailleerd weergegeven. Globaal bestemmen biedt ook ruimte om in te spelen op ontwikkelingen die vooraf niet waren voorzien. Zo krijgt lokaal ondernemerschap de meer dan verdiende globale ruimte.

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.