armoedebeleid in ommen krijgt vorm

Armoede. Het is een fenomeen van alle tijden. Onder de oppervlakte van de enorme welvaart in Nederland, gaan veel trieste verhalen schuil over geldgebrek en de daaruit voortvloeiende schulden en sociale isolatie. Geen geld hebben betekent namelijk vaak ‘niet mee kunnen doen’. Ommen wil dit probleem terugdringen. “Eén op de tien huishoudens in Ommen zit maar net boven het bijstandsniveau,” zegt wethouder Ko Scheele. “Het gaat dus om een serieuze doelgroep.”

Voor het armoedebeleid in Ommen is volgend jaar 285.000 euro beschikbaar. Dankzij een bijdrage van het Rijk is dat 50.000 euro meer dan dit jaar. “Armoede is voor mij breder dan alleen de financiën,” zegt Scheele. “Het gaat ook om het mee kunnen doen in de maatschappij. Daarom schenken we ook extra aandacht aan kinderen, bijvoorbeeld door middel van een participatiefonds. Met het geld uit die regeling kunnen kinderen bijvoorbeeld sporten of sparen voor een laptop, zodat ze mee kunnen doen in de samenleving.”

Ommen neemt echter ook andere maatregelen om armoede terug te dringen en te voorkomen. Zo moet er een meldpunt komen waar organisaties als Humanitas, de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) en de kerken terecht kunnen wanneer ze signalen krijgen dat een gezin het moeilijk heeft. Ook vallen de categorale regelingen weg, zoals een algemene regeling voor chronisch zieken. “In plaats daarvan willen we maatwerk leveren en per geval bekijken wat iemand nodig heeft. Overigens beseffen we dat armoede niet altijd ‘eigen schuld’ is, maar dat neemt niet weg dat de burger wel zelf verantwoordelijk blijft voor zijn of haar eigen situatie.”

Volgens Scheele gaat het om een serieus probleem. “In Ommen zitten 681 huishoudens maximaal tien procent boven het bijstandsniveau. Dat is één op de tien huishoudens in totaal. Er is dus echt wel iets aan de hand, zoals ook blijkt uit de groeiende aanloop bij de Voedselbank.”

Om armoede tegen te gaan werkt Ommen samen met verschillende instanties, zodat het probleem gebundeld aangepakt wordt. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Stichting Raad en Recht. Deze instantie geeft mensen bijvoorbeeld juridische steun bij schuldsanering en helpt bij zaken als belastingaangifte en budgetbeheersing. Ook Humanitas en de kerken doen mee, onder meer bij het signaleren van armoedeproblemen. De privacy is daarbij volgens Scheele gewaarborgd. “De hulpverlening blijft lopen via de organisaties die dat altijd al deden. Maar gelukkig zijn zij het met ons eens dat er echt iets moet gebeuren.”

Aanleiding voor het nieuwe armoedebeleid van de gemeente waren kritische vragen van de rekenkamer over het bestaande beleid en de nieuwe wet op de schuldhulpverlening. Dat het Rijk er nu wat extra’s voor over heeft speelt ook een rol. Binnenkort praat de Ommer gemeenteraad over de plannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.