200 jaar koninkrijk der nederlanden in streekmuseum

In het Streekmuseum in Ommen is er vanaf 26 oktober de tentoonstelling ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’. Harry Woertink schreef er het volgende artikel over.

Het Streekmuseum in Ommen belicht met een speciale thematentoonstelling ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’. De vitrines geven een beeld van de regeerperiodes van acht Oranje vorsten vanaf 1813 tot 2013. Zo zijn er onder anderen bronzen en zilveren penningen en plaquettes te bewonderen die herinneren aan bijzondere gebeurtenissen.

Zilvergeld en bankbiljetten herinneren aan die uit die tijd en een heel bijzonder origineel document betreft een betaalwissel uit de periode van Willem III. In 1863 werd de slavernij afgeschaft en als compensatie kreeg een plantage eigenaar uit Curaçao duizend gulden uitgekeerd. Interessante documenten zijn er verder over de afscheiding van België, met als eerste Koning der Belgen Leopold I. Oude staatsieportretten van de Koninklijke families completeren de tentoonstelling.

Van 2013 tot 2015 viert Nederland het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. De basis voor het Koninkrijk in zijn huidige vorm is gelegd in de periode 1813 tot en met 1815. In 1813 kwam de Franse overheersing ten einde en in 1815 keerde de Prins van Oranje terug aan het hoofd van Nederland. 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden wordt landelijk gevierd. Daarbij wordt tevens stilgestaan bij het feit wat alle inwoners van het Koninkrijk bindt: een democratie met gelijke rechten en plichten voor iedereen.

“Jubilea, oprichting, openingen, eerbetoon, oorlogen of andere belangrijke gebeurtenissen gaven vroeger vaak aanleiding tot het slaan van herdenkingspenningen”, aldus Ted Aarents van het Ommer streekmuseum.”De munten en penningen laten een interessant beeld zien van de vaderlandse geschiedenis van de afgelopen 200 jaar.”

Openingstijden streekmuseum in de molen aan Den Oordt 7 in Ommen: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.

Voor groepen bestaat er het gehele jaar de mogelijkheid om na afspraak ook buiten de openingstijden het museum te bezoeken. Voor meer informatie hierover is het museum te bereiken via telefoonnummer: 0529 – 453487, of via mail: info@museum-ommen.nl.

De thematentoonstelling wordt zaterdag 26 oktober om 11.30 uur officieel geopend door de Ommer wethouder Ko Scheele.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.