Home / archiefcentraal / vijf jaar hospice t huis aan de vecht

vijf jaar hospice t huis aan de vecht

Donderdag 22 augustus was het vijf jaar geleden dat het hospice ’t Huis aan de Vecht in Hardenberg werd geopend. Alle reden voor bestuur, medewerkers en vrijwilligers om hier een moment met elkaar bij stil te staan.

Er was een receptie in Theater De Voorveghter in combinatie met een mini symposium. Namens de Gemeente Hardenberg sprak burgemeester Peter Snijders lovende woorden over het hospice “dat zich in vijf jaar tijd een onmisbare plaats in de Hardenbergse samenleving heeft verworven”.

Vriendenvoorzitter Gerrit Jan Smit sprak over het hospice en haar vrijwilligers als zijnde familie. “Een hechte club bijzondere, betrokken en gemotiveerde mensen die samen altijd het belang van de gasten op het oog hebben. Hartverwarmend”.

Henny Jansssen en Els Keur boden daarna, namens de vrijwilligers, een prachtig tweeluik aan voor de huiskamer van het hospice. Tot slot hield prof. dr. Doeke Post een lezing over het thema ‘Waardig leven, Waardig sterven’ waarbij de zorgomgeving en -verlening gericht is op de zorgbehoefte van de cliënt. “Niet nadenken vóór de cliënt maar met de cliënt” zo hield hij de vele aanwezigen voor.

’s Avonds was er in het Alfa College in Hardenberg een gezellige avond voor alle vrijwilligers die binnen de Hospice Groep VechtZathe actief zijn. Naast een etentje was er een voorstelling van Nicoline van de Beek met haar ‘Theater van de Laatste Dagen’. Op een bijzondere wijze nam zij het publiek mee op weg door het ’hospice aan huis’ van interieurverzorgster Ada. Ontroerend theater met een lach en een traan maar o zo herkenbaar. “Dat gaat over ons, dat zijn wij” sprak één van de vrijwilligsters terwijl ze een traantje wegveegde.

“Vijf jaar ’t Huis aan de Vecht” sprak bestuurssecretaris Jan Hamhuis terwijl hij zijn paraplu opzette. “In het begin zag men in Hardenberg de bui al hangen; is daar wel behoefte aan en heeft dat wel bestaansrecht? Wij kunnen vaststellen dat het hospice in de afgelopen periode absoluut van toegevoegde waarde is geweest voor veel terminaal zieken en hun families en, daardoor, voor heel Hardenberg en omgeving. De scepsis uit het begin is wel verdwenen, sterker nog; het hospice wordt op handen gedragen dus dit hebben we niet echt meer nodig” aldus Jan terwijl hij de paraplu inklapte en aan de kant legde.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.