vechtdalgevoel neemt toe

Meer dan de helft van de bewoners van het Vechtdal noemt zich Vechtdaller (bijna 60%) Dat is aanzienlijk meer dan twee jaar geleden toen de teller nog op 45% stond. Ook zijn de bewoners van het Vechtdal zich goed bewust van de veiligheid en risico’s van hoogwater op de Vecht. Het percentage waterbewustzijn nam hier toe van 83 tot 88 procent.

De gegevens werden bekendgemaakt door Bert Boerman, gedeputeerde en bestuursvoorzitter van Ruimte voor de Vecht, tijdens het internationale Vechtsymposium dat op 12 september plaatsvond bij Mooirivier. Ze zijn het resultaat van onderzoek onder ruim duizend Vechtdalbewoners van Zwolle tot en met Gramsbergen.

De identiteit van het Vechtdal is groeiend. Nog maar tien jaar geleden was de naam nauwelijks bekend bij bezoekers of bewoners van het Vechtdal. Sinds 2009 maken 14 partners in Ruimte voor de Vecht zich sterk voor de waterveiligheid in combinatie met versterking van natuurlijke waarden van de Vecht. Doel is waterveiligheid en de verhoging van de aantrekkelijkheid van het Vechtdal.

De resultaten worden intussen goed zichtbaar. De stadsfronten van Ommen en van Dalfsen zijn bijvoorbeeld bedoeld om de kernen dichterbij de rivier te brengen. Daarnaast krijgt de rivier nieuwe meanders en nieuwe recreatiesluizen. Een stelsel van steigertjes zorgt ervoor dat de mooiste plekjes van het Vechtdal nu ook over water bereikbaar worden. Over land wordt de Vecht beter beleefbaar, bijvoorbeeld door de aanleg van fiets- en wandelpaden langs de Vecht.

Het tweejaarlijkse onderzoek laat zien dat de Vechtdalbewoners de ontwikkelingen steeds beter weten te waarderen: 62 procent staat positief tegenover het programma Ruimte voor de Vecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.