Home / archiefcentraal / stap in de stal bekijk varkens in het vechtdal

stap in de stal bekijk varkens in het vechtdal

Stichting Varkens in Zicht houdt op 14 en 15 september het ‘Weekend van het Varken’. Hiermee wil de stichting alle burgers de mogelijkheid geven met eigen ogen te zien hoe varkens in moderne varkensstallen leven en verzorgd worden. In Nederland openen 39 varkensbedrijven dit weekend hun staldeuren voor iedereen die meer wil weten over de moderne varkenshouderij. Ook verschillende bedrijven uit het Vechtdal doen mee. Kom, kijk en vergelijk en vorm je eigen oordeel over de moderne varkenshouderij.

Bij Zichtstal An’n Dwarsdiek van de familie Schuldink leven 1200 moedervarkens. De zeugen krijgen na drie maanden, drie weken en drie dagen dracht biggen. Wekelijks krijgen 56 zeugen biggen. De biggen blijven 28 dagen bij de zeug, daarna groeien ze zelfstandig op. Tijdens het weekend van het varken is er beide dagen van 12 tot 16 uur van alles te doen. Zo wordt er een spectaculaire biggenrace gehouden. De deelnemende biggen zijn al volop in training om zo snel mogelijk via een hindernisbaan van strobalen bij de finish te komen. Hierbij zijn voor toeschouwers leuke prijzen te winnen. Verder kun je onder meer biggen knuffelen, snuit schieten en een quiz doen. An’n Dwarsdiek ligt aan Dwarsdijk 3 in Ommen.

Kijk Doe en Zorgboerderij Aan ’t Zandeinde van de familie Bloten bestaat uit een kleinschalig varkensbedrijf met zeugen en biggetjes. Ook zijn er andere boerderijdieren aanwezig. Sinds 1997 biedt zorgboerderij Aan ’t Zandeinde mensen met een hulpvraag de mogelijkheid voor dagbesteding en/of opvang op de boerderij. Komend weekend kun je onder meer biggetjes knuffelen, varken ‘versieren’, varkentje wassen en ‘biggetje wie ben ik’ spelen. Gerdy en Anneke vertellen u samen met de zorgboeren en –boerinnen op beide dagen tussen 10 en 15 uur alles over hun zorgboerderij. Deze bevindt zich aan Zandeinde 1 in Lemele.

Zeugenbedrijf Dennenbrink van de familie Holsappel en hun medewerkers is een modern zeugenbedrijf met 1000 zeugen, ongeveer 2000 biggetjes die bij de moeders in de kraamstal leven, ongeveer 4000 gespeende biggen van vier tot tien weken oud, die in de biggenstal leven en ongeveer 300 opfokzeugen. Door middel van een houtgestookte kachel, zonnepanelen en een warmtepomp worden de stallen op een duurzame manier van energie voorzien. Vier vaste medewerkers zorgen vakkundig en met gevoel voor de zeugen en biggen. Tijdens het weekend van het varken kunt u vanuit de zichtruimtes de stallen en de dieren zien. Ook wordt er een bedrijfsfilm over Dennenbrink gepresenteerd. Verder kunnen kinderen biggen knuffelen, geschminckt worden, de nagels op de “pigs on nails” manier laten lakken en spelen op een springkussen. De familie Holsappel en medewerkers Marcel Eijkelkamp, Herwin Dorgelo, Nico Nijhoff en Tom Brouwer ontvangen u graag op 14 september tussen 10 en 17 uur. Deze boerderij bevindt zich aan Langsweg 30 in Lemelerveld.

Meer informatie, adressen en openingstijden vindt u op www.stapindestal.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.