Home / archiefcentraal / spijkerschrift in gesprek

spijkerschrift in gesprek

Dat de digitale wereld nog veel beperkingen heeft, ondervind ik deze week weer eens. Whatsappen, Twitter, sms en Facebook is hartstikke handig en leuk, maar het blijft allemaal plat geschreven. En dan bedoel ik niet ons dialect. Smileys versieren het gevoel van een bericht die de wereld wordt ingestuurd, maar dekt volstrekt de lading niet wanneer de gemoederen hoog oplopen.

Regelmatig hoor ik dat afspraken gemist worden omdat de wifi niet verder reikt dan de oprit of dat er een misverstand ontstaat, conclusies zijn dan snel getrokken. De ontvanger weet van niets en de zender veronderstelt dat de ander niet wil reageren. Teleurstellingen zijn het gevolg en deze worden dan in een rap tempo gedeeld veilig vanachter het telefoonschermpje. Het gekke is dat het wel makkelijk is om die mening nog een flink te doorspekken, maar als het face to face komt er wordt gezwegen.

Ik vind het best zorgelijk dat dit gebeurt en dwing mijn kinderen dan ook te stoppen met deze onzin en het veel stoerder vind om de koe bij de hoorns te vatten door om duidelijkheid te vragen zonder het gebruik van de smartphone, want daar is veel meer lef voor nodig.

Met deze hedendaagse ontwikkelingen vraag ik me weleens af of dit wel echt een vooruitgang is in communicatie. En hoe dit zich gaat ontwikkelen in de tijd. Kan dan wel gaan terug blikken naar de tijd van weleer waar we deze kopzorgen niet hadden. Toen was er ook wel gezeur, maar escaleerde het zich niet in zo’n rap tempo als het nu doet.

Regelmatig vraag ik mijn kinderen om mij hun berichtjes te laten zien, niet omdat ik nieuwsgierig ben. Juist om hen te laten zien waar de grens ligt van kunnen en laten. Ben ik nu te overdreven bezorgd? Ik vind van niet. Het is een levensles die ik niet alleen de kinderen wil laten leren. Ook voor mij als moeder is het bijblijven. Vooral door het praten met elkaar in een echt gesprek.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.