Home / archiefcentraal / nieuwe theevisites met film in palthehof

nieuwe theevisites met film in palthehof

Hoewel het museumseizoen met houten en blikken speelgoed nog tot eind oktober duurt, is museum Palthehof in Nieuwleusen al volop bezig met de programmering voor de wintermaanden. Zo is er weer een aantal theevisites op de agenda gezet. Werd er de afgelopen jaren een film van Nieuwleusen uit 1966 vertoond, nu staat er een volledig nieuwe film op stapel onder de titel ‘Terug in de tijd’.

Voor deze film wordt gebruik gemaakt van diverse filmpjes van particulieren en enkele die al in bezit waren van het museum. De particuliere filmpjes zijn na een oproep verkregen, een oproep die trouwens nog steeds van kracht is. “Want de unieke beelden van Nieuwleusen moeten bewaard blijven”, zegt voorzitter Jakob de Weerd. Ze moeten niet bij iemand in de kast blijven liggen, maar ook aan een breed publiek worden getoond.” Uiteraard betreft het geen privé-films. Zitten er toch privé-opnames tussen, dan worden die er gewoon uit gemonteerd. De originele films gaan terug naar de eigenaren en die krijgen er van het museum een digitale versie bij.

Er wordt nog druk gewerkt aan de samenstelling van de film Terug in de tijd. Uit de beschikbare filmpjes worden stukken geknipt en samen met andere fragmenten tot een nieuwe film van twee keer vijftig minuten gemonteerd. Omdat bijna alle filmpjes zonder geluid zijn, wordt de gemonteerde film na montage nog van achtergrondmuziek voorzien.

De film zal in elk geval unieke beelden bevatten van een reis van ‘Ouden van dagen’ uit 1954, Oranjefeesten uit de zestiger jaren, de bouw en ingebruikname van het zwembad in 1964/65 en de afbraak van de schoorsteen van melkfabriek Onderling Belang.

Daarnaast komen er beelden in van het kanaal de Dedemsvaart toen het nog in gebruik was en van de eerste autorodeo’s die in Nieuwleusen zijn gehouden. Te zien is hoe oude auto’s uit de zestiger jaren, die nu veel geld waard zouden zijn, met veel enthousiasme door de deelnemers aan de rodeo in elkaar worden gereden. Er zijn heel veel mensen te zien op de film. Menigeen zal dan ook bekenden aan zich voorbij zien trekken of misschien zichzelf terugzien.

De première van de theevisites met Terug in de tijd is op 10 november. In totaal staan er op zes zondagen en één zaterdag theevisites geprogrammeerd in de maanden november tot en met februari. Vanaf nu zijn er voor de diverse voorstellingen kaartjes verkrijgbaar. Dat kan uitsluitend in museum Palthehof aan het Westeinde tijdens de openingstijden op woensdag tot en met zaterdag tussen half twee en vijf uur. Kaartjes zijn alleen in voorverkoop verkrijgbaar. Er wordt weer een grote belangstelling voor de theevisites verwacht. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.