hardenberg helpt mensen uit bijstand op arbeidsmarkt

Zoveel mogelijk mensen laten participeren in het arbeidsproces, dat is de drijfveer waarmee de medewerkers van het Dienstenbedrijf gesprekken aangaan met 400 inwoners uit de gemeente Hardenberg. Deze 400 mensen maken momenteel gebruik van de Bijstand. Zij zijn door het Dienstenbedrijf uitgenodigd om te praten over het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt. Dit door de nadruk te leggen op motivatie, competenties en inzetbaarheid.

Mede ter voorbereiding op de komst van de Participatiewet, zet het Dienstenbedrijf zich in voor werkgelegenheid: de (toekomstige) vraag van het bedrijfsleven wordt met het aanbod van WWB-ers zo goed mogelijk met elkaar verbonden. Op deze manier kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, weer ‘mee doen’.

Het Dienstenbedrijf brengt in september de profielen van een groot deel van de mensen in de Bijstand ‘up to date’ voor wat betreft motivatie, competenties en inzetbaar van de betrokkene. Door een specifiek voor het Dienstenbedrijf ontwikkeld computersysteem wordt de mogelijkheid gecreëerd om relatief snel een goede analyse van de motivatie en de competenties van de WWB-ers in kaart te brengen. Een werkgever wil weten wat de kandidaat wél kan en wat z’n motivatie is, en dat wordt door de gesprekken duidelijk.

Door deze adequate werkwijze is een match tussen vraag en aanbod mogelijk. De verwachting is dat hierdoor meer mensen een plaats op de arbeidsmarkt gaan vinden. In april/mei van dit jaar werd voor de gemeente Ommen het bestand gescreend, wat inmiddels goede resultaten heeft opgeleverd.

Om het transitieproces in het kader van de Participatiewet goed afgestemd laten verlopen, slaan de gemeente Ommen en Hardenberg de handen ineen. Op initiatief van beide gemeenten is sinds medio 2012 het Dienstenbedrijf actief. Met een pro-actieve werkwijze wil het Dienstenbedrijf ‘voorsorteren op de arbeidsmarkt’. Ondanks het feit dat de inhoud van de Participatiewet en de uitwerking van het sociaal akkoord nog allerminst helder zijn, houdt het Dienstenbedrijf geen rem op vernieuwing. “Het verbinden van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt vormt, los van alle ontwikkelingen, steeds de rode draad. Daar is continue aandacht voor”, aldus manager Dienstenbedrijf Wim Idema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.