duizenden kilometers wandelen naar rome

Hij liep in 2011 vanuit St. Jacobiparochie helemaal naar het Spaanse Finisterre via Santiago de Compostella. Nu is Jan Meijerink uit Dalfsen bezig om een voettocht van ruim 2200 kilometer te maken naar Rome.

Hij wandelt voor zijn eigen beleving en om geld op te halen voor de Nije Stichting. Deze stichting helpt (ex)kankerpatiënten en hun naasten om meer uit het leven te halen.

Ook loopt hij voor de actie Steptember van BOSK, een vereniging voor lichamelijk gehandicapten. Hij neemt een stappenteller mee. Sponsoring kan door het overmaken van een bedrag of bijdrage per stap.

Hij verdeelt de reis in twee delen van ongeveer vier weken. Het eerste deel liep hij al. Op Tweede Pinksterdag, 20 mei 2013, vertrok hij vanuit Nederland. Op 19 juni kwam hij aan in het Zwitserse Lausanne, bij het meer van Genève.

Onderweg slaapt hij in hostels, herbergen en soms bij particulieren, want een tent die heeft hij niet mee. “Ik heb alleen een slaapzak, slaapmat en een rugtas bij me”, zegt Jan. “Die rugtas weegt vijftien kilo en bevat onder andere eten en vooral drinken.”

Deze week is hij vertrokken voor het tweede deel van zijn reis. Jan ging met de trein naar Lausanne en hoopt vervolgens eerst in Montreux te komen. Hij denkt vier tot vijf weken over het lopen te doen. “Dit hangt af van de omstandigheden af.”

Tijdens het vervolg van zijn Romereis gaat Jan ook naar Parma om een oude bekende te bezoeken. “Ik ontmoette een Italiaan in 2011 in de Pyreneeën. Hij beloofde naar mij te komen als hij in Nederland was en ik beloofde om bij hem te komen als ik in Italië was. Hij heeft voorgesteld om een aantal dagen met me mee te lopen.”

Jan kijkt met een goed gevoel terug op het eerste deel. Wel is deze tocht zwaarder dan de tocht in 2011. De rust en ruimte, maar ook de behulpzaamheid van mensen deed hem goed.

De eerste tocht naar Finisterre was bedoeld om het verlies van zijn vrouw te verwerken. Dat vertelde hij twee jaar geleden aan onze krant. Zijn vrouw overleed aan maagkanker in 2007.

Tijdens het wandelen kwam hij veel mensen tegen. “Het mooie van praten met vreemden is dat je even een heel persoonlijk gesprek hebt en daarna diegene niet meer ziet”, vertelt Jan. “Je ervaart dan dat er veel meer mensen zijn die iets bij zich dragen uit het verleden.” Op die manier droeg het wandelen bij aan de verliesverwerking.

De reis naar Finisterre bracht ook geld op voor het goede doel. Maar daar hield Jan zich niet echt mee bezig. Hij liet het geld ophalen aan de Nije Stichting over. Het wandelen was voor hem het belangrijkste doel.

Wil je je Jan sponsoren tijdens de tweede helft van zijn tocht? Je kunt geld doneren via www.justgiving.nl/pages/2556-wandel-met-Jan . Voor meer informatie over De Nije Stichting: www.denijestichting.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.