de politiek van hier pvda ommen

Op 19 maart 2014 gaan Dalfsen en Ommen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de aanloop naar die verkiezingen komen de deelnemende partijen in deze wisselcolumn om de beurt aan het woord. Vandaag: de PvdA Ommen.

Denk aan de vergaderingen in het kader van De Drieslag, waarin voor de burger belangrijke besluiten zijn genomen, allen met een besloten karakter. De gevolgen waren dramatisch. Het geeft te denken…

Bovendien past het niet binnen een democratie, het zou de gemeenteraad sieren om de geheimhouding van alle drieslagonderwerpen op te heffen.

“Wie de schoen past …”

Heeft u er wel eens bij stil gestaan waarom het Bissinghbestuur massaal is opgestapt? Denkt u aan toeval? Dan gelooft u in sprookjes. Vraagt u het de direct betrokkenen.

Wat denkt u wat er de oorzaak van is dat in de Vinkenbuurt, over een bestemmingsplan, twee groepen buurtbewoners tegenover elkaar staan? Komt dit door burgerparticipatie? Vraagt u het de direct betrokkenen.

In Ommen wordt door een schimmig opererend groepje personen getracht invloed te krijgen op de politieke besluitvorming. Dit, in het geniep functionerend, groepje is er niet op uit om te doen wat goed is voor alle Ommenaren, maar is slechts uit op het verkrijgen van invloed, status en macht. Druk uitoefenen wordt niet geschuwd.

Een nieuw fenomeen is invloed nemen en krijgen bij andere politieke stromingen dan waar je zelf actief in bent. Een verderfelijke tactiek die niets van doen heeft met strijden met open vizier. Dit gebeurt door halve en zelfs onwaarheden de wereld in te brengen, waarbij er zelfs geprobeerd wordt om invloed te krijgen op de kandidatenlijst van de politieke rivalen. Het gaat hier om onder andere dezelfde personen die onder pseudoniem op krantenartikelen reageren.

“Pronken met andermans veren”

In de Ommer politiek wordt niet gekeken naar de inhoud van de boodschap, maar enkel naar de boodschapper. Een boodschap kan nog zo goed zijn voor Ommen, maar als het door bepaalde raadsleden, veelal vanuit de oppositie, wordt gebracht wordt het afgewezen. Wel wordt met regelmaat een eerder afgeschoten voorstel in een andere verpakking door de coalitiepartijen opnieuw ingebracht. Neem nu het PvdA voorstel over de subsidiering van de Stichting Promotie Ommen, dit voorstel werd in november 2011 door de coalitie afgewezen, maar kort daarop kwam er vanuit de coalitie een soortgelijke voorstel en… ja hoor “aangenomen”

Een motie uit november 2010 om uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen, werd wel aangenomen, maar de wethouder deed er niks mee tot er in later stadium een gelijksoortig voorstel, “social return”, vanuit de coalitie kwam. En u proeft het al ………..

“Serieus controleren of azijnzeiker”

Democratie is in ons land een groot goed. Eén van de zaken die bij de democratie horen is de controleerde taak van de gemeenteraad. Gebleken is dat de controlerende taak in Ommen een ondergeschoven kindje was. Te vaak en onterecht is vertrouwd op fabels en eerlijke, blauwe ogen. Denk aan onze vragen over het debacle De Drieslag, de problemen rond de Hessel Mulertbrug of de subsidieverstrekking aan commerciële evenementen. Het is een zwaktebod om raadsleden die hun taak serieus nemen als azijnzeikers weg te zetten zonder inhoudelijk op de zaak in te gaan.

Wordt het niet tijd dat we van dit soort (vriendjes)politiek afkomen ?

Gerrit de Jonge

Fractievoorzitter PvdA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.