Home / archiefcentraal / de politiek van hier cda dalfsen

de politiek van hier cda dalfsen

Op 19 maart 2014 gaan Dalfsen en Ommen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. In de aanloop naar die verkiezingen komen de deelnemende partijen in deze wisselcolumn om de beurt aan het woord. Vandaag: het CDA Dalfsen.

“Papier hier”, een bekende spreuk voor wie ooit in de Efteling is geweest. Niet alleen in de Efteling, ook in de gemeente Dalfsen klonk deze slogan.

We hebben de laatste dagen nogal wal reuring gehad in onze gemeente. Een ‘oud papier oorlog in Dalfsen’ hoorde ik zelfs op RTV Oost. Vanuit het gemeentehuis kwam het voorstel om de oud papierinzameling van de verenigingen en scholen af te bouwen. Beter gezegd, de verenigingen en scholen zouden de opbrengsten van het oud papier kwijt raken: in 5 jaar afbouwen naar € 0,-. Scholen en verenigingen reageerden daarop met niet mis te verstane taal. Via de krant en zelfs TV is die boodschap actief uitgedragen.

Het was goed om te zien hoeveel mensen belangeloos bezig zijn voor ‘hun’ school of vereniging. Die daardoor een lagere contributie of leuke activiteiten kunnen aanbieden aan hun leden. Wat wil je nog meer? Zelfredzaamheid ten top.

Aan de andere kant, ik heb ook wel begrip voor de bedenkers van het voorstel. Het zou een effectieve manier zijn om het afval van ons allen zo goed mogelijk gescheiden aangeleverd te krijgen. En gescheiden afval is geld waard. Dat komt uiteindelijk weer ten goede aan de inwoners door een verlaging van de afvalstoffenheffing met – naar ik begreep – zo’n € 10,- per jaar.

Het voorstel is inmiddels van de baan. Een wijs en moedig besluit. Samen met de betrokkenen wordt gezocht naar een oplossing met een breed draagvlak bij de huidige inzamelaars.

Er zijn echter partijen die ook graag papier in willen zamelen , maar niet aan tafel zitten. Clubs en verenigingen die ook graag wat voor hun leden willen verdienen.

Afval is verworden tot grondstof en is daarmee geld waard. Van oud papier wisten we dat al. We zijn ook al aardig gewend aan de aparte plastic inzameling, die netjes door de ROVA wordt opgehaald.

Is het geen idee om de handen ineen te slaan en de ROVA samen met de vrijwilligers het afval gescheiden op te laten halen? Er is keuze genoeg: papier, plastic, blik, stof, elektrische apparaten enz. Allemaal geld waard.

Dan zijn er geen concurrenten, maar collega’s. Samen werken aan een Schoon Dalfsen (wie laat er immers geld op straat liggen), goedkopere inzameling voor de ROVA (dus een lagere afvalstoffenheffing) en geld voor de scholen en verenigingen. Iedereen blij.

Da’s pas omgekeerd inzamelen.

Jan Uitslag

CDA-fractie Dalfsen

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.