Home / archiefcentraal / dalfsen titel groenste dorp verzilveren

dalfsen titel groenste dorp verzilveren

De stichting Entente Florale houdt zich bezig met het promoten van het belang van groen voor dorpen, steden, bedrijven en burgers. De jaarlijkse ‘Groencompetitie’ voor dorpen en steden is één van de belangrijkste activiteiten van de stichting. De jury van Entente Florale bezocht Dalfsen op een regenachtige dag in juni, maar de slechte weersomstandigheden hadden geen negatieve weerslag op het juryoordeel. Dalfsen werd onder meer geprezen om het beleid rond de Vecht. “De jury heeft goed gekeken naar wat daadwerkelijk met het groen doen,” aldus Goldsteen. “Het prachtige landschap is een gegeven, maar hoe verbindt je dat met bijvoorbeeld het toerisme en de recreatie? Er was veel waardering voor de manier waarop de gemeente de rivier De Vecht weer een plek in het dorp en de omgeving geeft. De nieuwe uitkijktoren en pleisterplaats De Stokte werden in dat opzicht bijvoorbeeld genoemd. De onderscheiding is daarmee ook een prijs voor Ruimte voor de Vecht en de provincie Overijssel.”

Dat project was echter zeker niet de enige belangrijke factor in het succes van Dalfsen bij de verkiezing. Ook de manier waarop Dalfsen omgaat met cultureel erfgoed kon op bijval rekenen. “Bij de invulling van het groen kijken we naar oude structuren in het landschap. We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat bepaalde zichtlijnen bewaard blijven.” Ook prees de jury de prachtige particuliere tuinen, die vaak drager zijn van de openbare ruimte. De jury ging volgens Goldsteen grondig te werk en nam uitgebreid de tijd om Dalfsen op twintig onderdelen te beoordelen.

Naast de hoofdprijs, kreeg Dalfsen ook het ‘Themacertificaat Groen en Gezondheid’. Dalfsen heeft volgens de jury goed inzicht in de gezondheidseffecten van groen voor de inwoners. “De gemeente Dalfsen laat dit blijken door bij hun groenprojecten niet alleen in te zetten op bewegingsbevordering, maar ook op onder andere beleving, sociale aspecten en de ontwikkeling van kinderen,” aldus de jury. “Groen is gewoon goed voor de gezondheid,” voegt wethouder Agricola toe.

Groenste Dorp van Nederland: het is een mooie titel, maar die moet nu ook te gelde worden gemaakt. “Hoe we dat precies gaan doen weten we nog niet, maar we gaan er zeker mee bezig,” zegt Von Martels. “de kans is groot dat we het Vechtdalbreed gaan uitzetten. Ommen is immers eerder dit jaar al Wandelgemeente van het Jaar geworden. Dit soort titels draagt bij aan de Vechtdalpromotie waar we al jarenlang mee bezig zijn.”

Dalfsen eindigde voor Zuidlaren en het Limburgse Stein. Groningen is de Groenste Stad van Nederland. Voor Dalfsen lonkt nu de titel van Groenste Dorp van Europa. Aan die verkiezing van de internationale organisatie van Entente Florale doen twaalf landen mee. “In de wandelgangen heb ik al gehoord dat we ook daar een goede kans maken,” zo besloot Goldsteen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.