Home / archiefcentraal / column maurits von martels uit de kunst

column maurits von martels uit de kunst

Weet u hoeveel verenigingen zich in de gemeente Dalfsen met amateurkunst bezighouden? Daarmee bedoel ik eigenlijk hoeveel dansverenigingen, fotografieclubs, beeldende kunst clubs, muziekverenigingen, koren en toneelgroepen zijn er bij ons actief?

Zelf dacht ik aan een stuk of 25 maar de (prettige) realiteit leert dat dit er maar liefst 42 zijn. Gelukkig is dit aantal zo hoog, maar je ziet wel dat amateurkunstverenigingen zich moeten aanpassen aan maatschappelijke ontwikkelingen zoals individualisering, nieuwe technologie en vergrijzing. De ledenaanwas blijft (nog) redelijk op peil, maar vooral door de toeloop van oudere generaties en niet dankzij verjonging en vernieuwing.

Van de andere kant lijkt er ook wel weer een hoopgevende trend te bespeuren van kunstbeoefening 2.0.

Hieronder wordt verstaan de drukbezette amateurkunstenaar die naast werk en sociale verplichtingen ook tijd wil vrijmaken voor deelname aan bijvoorbeeld een club, vereniging of koor. Daarbij zie je wel dat projecten en tijdelijke verbintenissen populairder aan het worden zijn.

Minister Bussemaker zei onlangs heel treffend: “Kunst en cultuur voorkomt spoorvorming in het brein”.

Maar het is natuurlijk meer dan dat, want zeker bij collectieve beoefening is het een sterk middel om de maatschappelijke deelname en gemeenschapsvorming te bevorderen. Het meedoen aan kunst en cultuur leidt tot saamhorigheid en wederzijdse waardering van jong tot oud.

Als gemeente willen wij graag laten zien dat we trots zijn op onze verenigingen. Daarom organiseren wij van 26 oktober tot 2 november ‘De Week van de Amateurkunst’ (WAK). Amateurkunst staat dan een week lang in de spotlights met een centraal programma. De verenigingen kunnen zichzelf promoten en krijgen een podium om zich te presenteren voor een breed publiek. Dit gebeurt door optredens, concerten, exposities, openbare repetities, lezingen, workshops of op andere creatieve manieren.

De gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg gaan de komende jaren intensiever samenwerken op het gebied van kunst en cultuur. Voor de WAK is dit nu al van toepassing en we willen dan ook heel graag gemeentegrens overstijgende activiteiten stimuleren.

Hopelijk heeft u de WAK al in uw agenda genoteerd en het zou uit de kunst zijn als ik u dan als deelnemer of bezoeker mag ontmoeten.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.