Home / archiefcentraal / column ko scheele een natuurlijke overheid

column ko scheele een natuurlijke overheid

Kijkt u vandaag de dag ook anders naar het vlees op uw bord? De berichten over vlees zijn dramatisch. Plofkippen, poep in het vlees, zwakke keurmeesters.Tijd voor iets anders?

De TED-x conferentie in Maastricht: Goed voor nieuwe boodschappen en nieuwe inspiratie. En dat is broodnodig. Met binnenkort 9 miljard mensen en een te hoge consumptie (wij verbruiken bijna 3 x zoveel als we produceren) moeten we nieuwe oplossingen verzinnen. Wist u dat wij het meeste weggooien van wat wij geleverd krijgen? Met zoveel afval is het noodzaak om nog meer te recyclen.

Een voorbeeld: Organismen in mest geven gas. Dat weten we ook in onze regio, waar een ontploffing als gevolg van methaangas het gevolg was. Zaak dus om dit goed en veilig om te zetten. Dan is het een kans.

De klimaatverandering zorgt ook voor groei van het aantal insekten. Hoe lossen we dit op? Gewoon opeten! Nou ja, gewoon: we kregen gefrituurde insectensnacks. Het was nog lekker ook. En we kregen het verhaal van de synthetische hamburger. Een vleesvervanger waardoor er minder hoeft te worden geproduceerd. Het verhaal is overigens niet dat de moderne technologie al onze problemen gaat oplossen, integendeel! Het is een mooie aanvulling op wat de natuur ons biedt.

De huidige crisis is niet een economische crisis. Het gaat verder: het is een crisis van het systeem. We leven in een tijd waarin veel wordt verwacht van overheden op internationaal, nationaal, ja eigenlijk elk niveau. Veel is afhankelijk gemaakt van regels en wat zien we: het werkt niet meer. Het is daarom tijd voor een andere aanpak. En dat zien we overal om ons heen gebeuren, opgepakt door bevlogen mensen met passie en inspiratie, klein en groot.

En de overheid? Die zou een stapje terug moeten doen. Niet omdat er geldgebrek is –dat is er overigens wel- maar omdat de mensen zelf met natuurlijke oplossingen komen. De overheid is niet weg, maar laat ruimte aan dat soort initiatieven, een natuurlijke overheid.

Wordt dat wat in Ommen? Daar ben ik van overtuigd. Afgelopen vrijdag was de Uitgaansmarkt, waar meer dan 50 organisaties lieten zien wat ze kunnen betekenen voor welzijn en zorg. Het mag geen Uitmarkt heten, omdat dit door Amsterdam als naam is geclaimd. Geen punt, iedereen in Ommen voelt zich er thuis, dus wat mij betreft herdopen we het in de Thuismarkt.

Dinsdagavond 10 september praten we met de bewoners over de toekomst van Ommen, ondanks forse rijksbezuinigingen. Of beter gezegd: de gemeentelijke overheid gaat luisteren, naar de natuurlijke ideeën en intiatieven van Ommenaren.

Ga ik nu synthetisch vlees eten? Zaterdag op de vernieuwde Vechtbrug kreeg ik van enthousiaste horeca en winkeliers natuurlijk en hoogwaardig Vechtdal voedsel. Natuurlijk Ommen. En ik denk optimistisch: Ommen, natuurlijk!

Ko Scheele, k.scheele@ommen.nl

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.