column arno van dijk water als geld

Donderdag jl. was Mooirivier in Dalfsen (waar anders?) het toepasselijke podium voor het Internationale Vechtsymposium dat door de grensoverschrijdende stuurgroep voor Vecht en Vechtdal werd gehouden. Gastheren: waterschappen, gemeenten en provincie.

Internationaal was het. Naast bestuurders uit het Duitse stroomgebied van de Vechte, zoals de rivier bij onze buren heet, waren er ook vertegenwoordigers uit Zuid Afrika, Mozambique en Swaziland.

Tijdens de overheerlijke lunch maakte ik eerst nader kennis met onze lokale “watermanager” Bert Rozendaal. Goed om te horen waar hij zoal mee bezig is: stimulering afkoppeling, de immer nog broodnodige bestrijding van wateroverlast en het betrekken van inwoners bij watermaatregelen.

Na een introductie vertrokken we naar een andere aansprekende locatie aan de boorden van de Vecht. Ik koos voor het Landgoed Vilsteren. Indrukwekkend hoe vastberaden de erfgenamen en rentmeester Hugo Vernhout zijn om het landgoed compleet en gaaf te houden. Opvallend is de sterke afhankelijkheid daarbij van Gasunie door het gasverdeelstation.

Door de fietstocht is er gelukkig ruim de tijd voor gesprekken met de Duitse bestuurders. Heel inspirerend hoe zuinig zij met de beschikbare middelen en de kwetsbaarheid van de rivier omgaan. Ze keken hun ogen uit in het Waterfront, het waterbelevingspark, De Stokte en de jachthaven. De jaloerse blikken verrieden hun prangende vraag: Hoe versieren die Nederlanders dat toch? Ik help ze uit de droom: Essent-geld dat eigenlijk bestemd was voor verduurzaming van onze energieproductie hebben we alvast aangewend voor wat speelgoed.

Na de uitreiking van de cultuurhistorische reisgids voor het Duits-Nederlandse Vechtdal en een keur aan sprekers (waaronder onze lokale helden Jaap Hadders van Vechtdal Producten en wethouder Evert Goldsteen) was het tijd om verder te netwerken.

Plezierig was het om uitgebreid van gedachten te wisselen met Professor Rogers van de Universiteit van Witwatersrand, Zuid Afrika. Hij vertelde dat ze daar niet beschikken over speelgoed als een uitkijktoren of veerpont. Wel wordt uit de rivier Incomati water opgepompt voor irrigatiedoeleinden en …. stroomopwekking!

Zijn die Afrikanen ons toch mooi een slag voor!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.