Home / archiefcentraal / avond over joodse rituelen in de kern

avond over joodse rituelen in de kern

In De Kern in Ommen is dinsdag 17 september een avond over Joodse rituelen rondom ziekte, dood en rouw.

Wist u dat een van de middelen die ingezet worden door Joden om een zieke te genezen is dat hij een andere naam krijgt? Wist u dat als een Jood overleden is, de bewoners van dat huis en ook de buren dan alle kannen, emmers en pannen waar water in zit buiten uitgieten? Wist u dat als een Jood een begrafenisstoet van een geloofsgenoot tegenkomt hij verplicht is een klein stukje mee te lopen? Wist u dat de nabestaande na de begrafenis een week lang in het rouwhuis blijven waarbij ze op lage krukjes zitten?

Deze dingen en vele, vele andere wetenswaardigheden komen deze avond aan de orde. De avond begint om 19.30 uur precies op de Joodse begraafplaats aan de Van Raaltestraat. Mannelijke aanwezigen kunnen alleen op de begraafplaats als ze hun hoofd bedekt hebben.

Op de begraafplaats zal Gerko Warner een aantal dingen vertellen die specifiek met deze begraafplaats te maken hebben. Ook zal hij iets vertellen over een aantal mensen dat daar begraven is.

De avond wordt voortgezet de Kern aan de Bouwmeesterstraat waar de koffie wacht. Om 20.15 uur start ds. Kest Jelsma met een powerpointpresentatie over het onderwerp. Veel wetenswaardigheden komen voorbij, sommige geïllustreerd met foto’s, en vele met Bijbelteksten waarop de rituelen zijn gebaseerd.

De avond is vermoedelijk rond 21.30 uur afgelopen. De toegang is gratis. Wie de avond wil bijwonen wordt verzocht dit per mail of telefonisch door te geven aan ds. Jelsma: 0529-85041 of dsjelsma@pkn-ommen.nl .

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.