vechtdal fietsvierdaagse gaat over de grens

De deelnemers aan de vijftiende editie van de Vechtdal Fietsvierdaagse die in de eerste week van september gehouden wordt, moeten hun paspoort niet vergeten mee te nemen. Want op de vierde dag van deze mooie tocht laten we het Vechtdal even achter ons en maken we een uitstapje over de Duitse grens.

Voor route-uitzetter Frits Braakman zit het grootste deel van zijn werk er weer op. De fietsroutes voor de komende vierdaagse zijn allemaal tot in het detail geregeld en op papier gezet. Ook de horecagelegenheden waar gestopt kan worden den de bezienswaardigheden langs de route zijn allemaal ingelicht over de stroom van bezoekers die zij in de eerste week van september kunnen verwachten. Kortom, het Vechtdal is klaar voor fietsend Nederland.

Frits Braakman is vanaf het begin betrokken bij de Vechtdal Fietsvierdaagse en heeft in de loop der jaren ruim zestig routes uitgezet met een totale afstand van zo’n 3000 kilometer. Hoewel het moeilijk is om dan nog origineel te blijven, lukt het de Ommenaar toch telkens weer om verrassende fietsroutes samen te stellen. “De routes hebben een lengte van 40 en 60 kilometer”, vertelt hij. De routes moeten volgens Braakman voldoen aan verschillende criteria. “Ten eerste moeten ze attractief zijn. Dus geen 40 kilometer lang fietsen door het bos, maar langs afwisselende landschappen. Daarnaast moeten er voldoende stopplaatsen en bezienswaardigheden langs de route liggen. En, ook niet onbelangrijk, de wegen moeten begaanbaar zijn. Ik hou dus goed in de gaten of er geen werk aan de weg gepland is, want op plekken waar dat wel het geval is, moet ik een alternatieve route regelen.”

Ook de start- en finishplaatsen zijn belangrijk. Die moeten plaatsvinden op een van de campings in het Vechtdal. “De fietsvierdaagse is een initiatief van zo’n 20 recreatieondernemers. Die willen allemaal graag dat er bij hen op de camping wordt gefinished of gestart. Maar het starten gaat dan wel met minimaal 2000 man tegelijk. Dus moeten de horecagelegenheid en de parkeerplaats daarvoor wel groot genoeg zijn.”

De Vechtdal Fietsvierdaagse start op dinsdag 3 september vanaf Auberge ’t Asje in Dalfsen en voert dan langs prachtige landgoederen richting Zwolle. Een bijzondere stop kan gemaakt worden bij Varkenshouderij de Panhof in Dalfsen. Op woensdag wordt er gestart op zowel camping De Kleine Belties in Hardenberg als bij camping de Beerze Bulten in Beerze. Deze dag staat de fietstocht geheel in het teken van creatief ondernemen op het platteland. Op donderdag is de start bij camping De Kleine Wolf en op camping Besthmenerberg. Het landschap op deze dag is zeer gevarieerd, met hier en daar zelfs een hele kleine klim. Op zaterdag wordt er gestart op Sprookjescamping de Vechtstreek. “Deelnemers wordt gevraagd op die dag hun paspoort niet te vergeten, want op deze laatste dag voert de tocht door Duitsland en de Nederlandse grensstreek”, zegt Braakman. “Het was weer een hele klus, maar ik weet zeker dat het weer een hele geslaagde vierdaagse wordt.” Kijk voor meer info op www.vechtdalfietsvierdaagse.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.