Home / archiefcentraal / mega piraten festijn terug naar nieuwleusen

mega piraten festijn terug naar nieuwleusen

Om de markt niet te verzadigen, koos Mensink ervoor om Nieuwleusen in 2012 over te slaan. “En eigenlijk waren we op dat moment ook van plan om ook dit jaar niet langs te komen, maar er kwamen zoveel reacties van teleurgestelde mensen, dat we onze plannen hebben gewijzigd.”

Op het programma staan optredens van onder andere Nick & Simon, 3JS, Ancora (het nieuwe robuuste zeemansliederencollectief van de Piratentoppers), Marianne Weber, Jannes, Jacques Herb, Peter Beense, Koos Alberts, Thomas Berge, Sieneke, Edwin van Hoevelaak, Helemaal Hollands, Vinzzent, de Deurzakkers, Frans Duijts, Gebroeders Ko, Milan Milano, Monique Smit & Tim Douwsma. Daar worden in de aanloop naar het feest nog vijftien acts aan toegevoegd.

Mensink is stiekem maar wat blij dat hij zijn eigen geboorteplaats weer heeft kunnen toevoegen aan de tournee. “Het afscheid in 2011 ging me door merg en been. Helemaal omdat we in de aanloop naar het feest toe enorm veel teleurgestelde reacties kregen. Natuurlijk was er ook begrip. Als je elk jaar langs komt, gaat de hongerigheid bij het publiek er vanaf. We hebben ook meteen duidelijk gemaakt dat het geen definitief afscheid was. Maar Nieuwleusen was voor mij wel het meest speciale feest van het jaar. Ik ben op een steenworp van het terrein opgegroeid. Hier ben ik begonnen achter de microfoon bij de piraten. En hier komt ook nog steeds een groot deel van het vaste kader van het Mega Piraten Festijn vandaan. Dan is het goed om te weten dat je omgeving je graag terug wil. En daar hebben we graag naar geluisterd. Het is fijn om weer terug te gaan.”

Saamhorigheid

Het MPF is momenteel bezig aan zijn tiende seizoen. De formule is nog steeds springlevend. Daarvan getuigde eind vorig jaar een bijna uitverkocht GelreDome. “Juist in deze tijd zijn de mensen op zoek naar gezelligheid en saamhorigheid. En dat is precies wat we bieden. We voorzien dus absoluut in een behoefte.”

Eddy weet nog precies hoe het begon in 2004. “Al vanaf mijn kindertijd was ik DJ bij een piratenstation. Later ben ik gaan draaien in het uitgaanscircuit. Als één van de weinigen durfde ik het aan om ook Nederlandstalige muziek te draaien. Het viel me telkens weer op hoe enthousiast het publiek reageerde. Daarom besloot ik in 2004 om samen met een vriend van me, Wim Brouwer, een eigen festival voor piratenmuziek te organiseren in Lemelerveld. Alles moest heel snel gebeuren, maar het was een enorm succes.”

Familiegebeuren

Het succes smaakte naar meer. Gedurende de daaropvolgende edities zouden Mensink en de zijnen nog veel leren. Sinds 2005 zit het feest op het huidige, hoge peil. Een professioneel beveiligingsbedrijf verzorgt de security, een speciaal bureau maakt verkeersplannen en alles, van sanitaire voorzieningen tot het natje en het droogje en van parkeergelegenheid tot backstagegebeuren, is tot in de puntjes geregeld.

Wim Brouwer nam na enkele jaren afscheid om zich op andere projecten te richten. Wel weet Eddy zich nog steeds gesteund door een vast team van vrienden en kennissen uit de regio rond Nieuwleusen dat hem op elk festival meehelpt bij de opbouw en het backstagegebeuren. Ze zijn bezig met het tiende seizoen, maar het festival is nog steeds populair. “Ik ben er trots op dat ik bij heb mogen dragen aan de wederopstanding van het Nederlandstalige lied. Wij hebben zichtbaar gemaakt dat Nederlandstalig nog steeds springlevend is.”

Kaartverkoop

De voorverkoop is inmiddels begonnen. Kaarten zijn op dit moment nog uitsluitend verkrijgbaar via www.megapiratenfestijn.nl. Over enkele weken start de voorverkoop bij de lokale en regionale voorverkoopadressen.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.