kies helpt kinderen bij echtscheiding

Op basisscholen in Ommen gaat binnenkort het KIES-project van start. KIES staat voor ‘Kind In Echtscheiding Situatie’. Hierbij worden kinderen geholpen om te gaan met de scheiding van hun ouders.

Scheiden doe je niet zomaar. In dit proces is er vaak veel verdriet, boosheid en teleurstelling. In die wirwar van emoties worden kinderen nogal eens over het hoofd gezien. Kinderen gaan verschillend met een scheiding om. Het ene kind is opvallend lief of juist heel erg boos, het andere kind voelt zich schuldig aan de scheiding, terwijl weer een ander kind ogenschijnlijk gewoon doorgaat met het leven. Hoe dan ook: een scheiding is een ontzettend ingrijpende gebeurtenis.

Anja Exel, leerkracht Basisonderwijs en Geke de lange, Kinder- en Jeugdtherapeut, beide wonend en werkend in Ommen, zijn erg blij met de eenmalige subsidie die zij gekregen hebben van de gemeente Ommen en van het samenwerkingsverband WSNS. Hierdoor kunnen ze van start met het aanbieden van de spel- en praatgroep KIES op meerdere basisscholen in Ommen.

KIES is een lotgenoten contactgroep voor kinderen van gescheiden ouders. In de KIES-training staat de ervaring van het kind centraal. Kinderen vinden erkenning in elkaar, want ze hebben allemaal immers een soortgelijke ervaring. KIES geeft kinderen een stem, dat is waar het om draait.

De spel- en praatgroep van KIES telt ongeveer acht kinderen. De leeftijden lopen wat uiteen, maar vaak niet meer dan in een gezinssituatie. De kinderen komen gedurende zeven weken, één uur per week bij elkaar. Dit gebeurt onder schooltijd. De KIES-training start met een informatieavond voor ouders en sluit af met een evaluatieavond voor ouders. De ouders worden uitgebreid geïnformeerd over wat KIES inhoudt.

Hoe lang de scheiding geleden is maakt voor deelname aan de KIES-groep niet uit. Aan de hand van een KIES-verhaal, hun eigen verhaal, spel, drama, tekenen en andere creatieve werkvormen gaan de coaches met de kinderen in gesprek. De kinderen komen hierdoor ook met elkaar in gesprek en delen hun ervaringen. Op die manier helpen kinderen elkaar met hun problemen maar ook met oplossingen.

Onderzoek door de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat KIES echt helpt bij het verwerken van een scheiding en bovendien ook het contact met de ouders verbetert. “Onze ervaring is dat sommige kinderen het moeilijk vinden om te laten merken wat zij vinden en voelen over de scheiding,” aldus Anja en Geke. “In onze pilot hebben wij ervaren dat ook deze kinderen over het algemeen na enkele bijeenkomsten toch gaan praten en er voor zichzelf dingen uithalen die ze nodig hebben in de scheiding.”

Door als KIES-groep de scheiding te herkennen en erkennen, merken kinderen dat wat zij voelen en ervaren reëel is en het er mag zijn maar bovenal dat het leven ook weer gewoon fijn kan zijn.

Binnenkort gaat de eerste KIES-groep van start op Basisschool Het Koloriet. Zie www.kiesvoorhetkind.nl

voor meer informatie of neem contact op met de KIES-coaches Geke de Lange (06 28147577 of gekedelange@versatel.nl) of Anja Exel (0529-456146 of ajexel@gmail.com).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.