Home / archiefcentraal / ingezonden erben opnieuw uit de bocht

ingezonden erben opnieuw uit de bocht

Oud-schaatser Erben Wennemars reageerde vorige week via Facebook op een ‘open brief’ van musical-acteur William Spaaij over de Olympische Spelen in Sotsji. Spaaij vond dat Nederlandse sporters de Spelen moeten boycotten vanwege de Russische anti-homowetgeving, maar Wennemars was daar tegen. Dalfsenaar Jos Scholten reageerde daar weer op.

Uit een artikel van de editie van 20-8 jl. blijkt dat Erben tegen een boycot van de spelen in Sotsji is en vindt dat de open brief van Spaay “ongepast” is. Erben stelt : “….Door de brieven zoals die van jou geef je de atleten niet de ruimte om hun eigen mening te vormen en daar hun invulling aan te geven…..” en “….het laatste wat wij moeten willen is dat de atleten onder druk van publieke opinie keuzes opdringen die niet hun eigen zijn….”

Het artikel wordt afgesloten met “….Dat is democratie en vrijheid…” Hier vliegt hij duidelijk uit de bocht. Want democratie en vrijheid betekent ook de vrijheid je mening te mogen uiten ook al vind je die afwijkend en ongemakkelijk. In een democratie zoals de onze is juist het inhoudelijke debat een groot goed en dat moeten wij koesteren als een belangrijke waarde. Je kunt van mening zijn de spelen wel of niet te boycotten maar men kan en mag nooit iemand het recht van “spreken” ontzeggen. Juist door een volwassen uitwisseling van standpunten is het mogelijk de eigen mening te toetsen en zo nodig aan te passen. Dat is democratie.

Hopelijk blijft Erben de volgende keer staande.

Jos Scholten

Dalfsen

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.