Home / archiefcentraal / het platteland viert zn eigen feest

het platteland viert zn eigen feest

De zomer is de tijd van de dorpsfeesten. Ze lijken op elkaar, maar zijn allemaal op hun eigen manier ook uniek. “Waar de politiek moord en brand schreeuwt over krimp, viert het platteland z’n eigen feest.”

Om de cultuur van de dorpsfeesten te onderzoeken, was Jeroen Wielaert met zijn programma Lijn1 op Radio1 vrijdag in Lemelerveld. Met Sukerbietenfeest-voorzitter Marcel Reimink, dominee Frank Benard van Lemelerveld, onderzoeker etnologie Irene Stengs van het Meertens Instituut en twee zangers van het shantykoor de Stuwzangers besprak hij wat de dorpsfeesten zo bijzonder maakt.

“De essentie van zo’n dorpsfeest is dat je elkaar ontmoet en het samen leuk hebt,” zegt Reimink. “Veel mensen spreken af om samen naar het feest te gaan en daar zien ze vervolgens vrienden, familie en buren. Samen plezier maken en genieten van de gewone dingen van het leven, daar gaat het om.”

Voor de organisatie is het volgens Reimink zaak om ‘te zorgen voor een drankje en een beetje muziek’.

Terwijl volgens presentator Wielaert aan de top van de cultuurwereld ‘moord en brand wordt geschreeuwd over kortingen’, weten ze bijvoorbeeld bij het Sukerbietenfeest zonder subsidie een mooi programma in elkaar te draaien. “Voor culturele finesses hoef je niet bij ons te zijn, maar als je gewoon vijf dagen plezier wilt hebben, kun je hier terecht. Het is eerlijk gezegd heel basic. Jaren geleden hadden we wel grote bands en artiesten hier staan, maar je moet maar afwachten of je die investering wel weer terugverdient. Het hoeft allemaal niet groot en exclusief te zijn. Met bijvoorbeeld drie shantykoren zijn we al heel blij. Het kost je een paar munten en wat bier, maar dan komt het helemaal goed met die mannen!”

Vorm vaak gelijk

Etnologisch ondezoeker Stengs ging de afgelopen jaren veel op pad om op braderieën de cultuur van dorpen en feesten te onderzoeken. “Vrijwel overal hebben ze het idee dat het echt iets van henzelf is. Dat is natuurlijk ook zo, want ze organiseren het zelf, maar de vorm is met een kermis en een braderie vaak hetzelfde. Toevoegingen zoals het buikschuiven hier in Lemelerveld zorgen er toch weer voor dat het iets ‘eigens’ is.”

Volgens Stengs zit er echter ook een economische kant aan de dorpsfeesten. “Het initiatief voor veel feesten komt van de lokale middenstand. Zij willen natuurlijk zoveel mogelijk toeristen trekken, dus veel dorpen concurreren ook met elkaar. De dorpsfeesten kregen in de jaren ’50 en ’60 dan ook een enorme boost, toen de welvaart en daarmee ook het toerisme sterk toenamen. De VVV speelde in die ontwikkeling vaak ook een belangrijke rol.” Daarnaast lijken dorpsfeesten vaak op een grote openbare reünie. “Je ziet dat mensen die al jaren uit het dorp weg zijn, juist bij het jaarlijkse feest weer terugkomen naar het dorp.”

Ook het lokale verenigingsleven kan volgens Reimink flink profiteren van een dorpsfeest. “Per saldo blijft er hier in Lemelerveld zo’n 25.000 euro over. Omdat de vrijwilligers voor het feest geleverd worden door de verenigingen, vloeit dat geld weer terug in hun kas. Ze doen er dus veel voor, maar ze krijgen er ook wat voor terug.”

Tenslotte kan het dorpsfeest ook de goedkeuring van de dominee wegdragen. Presentator Wielaert vroeg zich af welke ‘goddeloze’ dingen zich allemaal afspelen op het Sukerbietenfeest, maar volgens dominee Benard valt dat wel mee. “Het buikschuiven over de tafels hoort er bijvoorbeeld gewoon bij. Dat is iets van de jongeren en stoer doen mag dan ook. Je werkt een jaar lang hard en bij zo’n feestweek mag je met z’n allen even los gaan. Feesten hoort bij het leven en God houdt ervan als mensen genieten van het leven.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.