Home / archiefcentraal / column arno van dijk moderne piraterij

column arno van dijk moderne piraterij

Afgelopen week organiseerde het onvolprezen TV Team voor de tiende keer het jaarlijkse piratenfeest. Dit keer in mijn achtertuin en slechts driedaags, maar dat drukte de pret zeker niet. Het was een zeer geslaagd jubileumfeest waar velen plezier aan beleefden. Er viel geen wanklank te beluisteren. Hulde aan de organisatie en alle vrijwilligers.

Helaas moest het Agentschap Telecom weer blijk geven van het averechtse ‘lik-op-stuk-beleid’. Want: hoe strenger de aanpak, hoe groter de kick voor de piraten.

Een bepaalde marge in de ether waar men vrij mag experimenteren en uitzenden is ook een achterhaalde oplossing. Door de oneindige ruimte op internet hoeven ze niet meer op frequenties te gaan zitten waar ze mogelijk ernstige hinder veroorzaken. Zo krijgen de piraten toch de kans om hun kunsten te vertonen. Uitzendingen maken is immers ook een vorm van creativiteit.

Een piraat ben je tegenwoordig al snel. Door een muziekje onder een Youtube-filmpje te zetten ben je dat al. Maar informatie en creaties behoren vrijelijk te stromen. Het bijna fossiele auteursrecht moet zwaar hervormd worden gezien de mogelijkheden van deze tijd.

Dat roept de piratenpartij terecht al jarenlang. Die partij zet zich overigens daarnaast ook in voor een zorgvuldiger borging van de privacy van burgers in het algemeen en klokkenluiders in het bijzonder. Een heel actueel thema nu de omvang en de impact van afluisterpraktijken door overheden steeds duidelijker worden. Wetgeving moet nodig aangepast worden aan de mogelijkheden van de netwerksamenleving.

Niet voor niets is het adagium: dromen, denken, durven, doen, doorzetten en delen. Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. Als je denkt dat je iets aan het doen of maken bent waar een ander geen weet van heeft of mag hebben dan brengt je dat niet verder. Integendeel, het maakt je eenzaam. Van delen van twijfel, zorgen, plezier en succes ga je juist groeien.

De moderne piraten moeten nog het nodige aan achterhaalde wetten gaan enteren om het delen met elkaar weer eenvoudiger te maken.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.