Home / archiefcentraal / ciwf voert actie in ommen voor varkens

ciwf voert actie in ommen voor varkens

Compassion in World Farming (CIWF) voerde woensdag in Ommen actie voor varkens. De dierenbeschermers van CIWF vroeg voorbijgangers om stro te sturen naar Staatssecretaris Dijksma van Landbouw. Ze werden daarbij geholpen door een ‘varken’ dat demonstreert voor stro in de stallen.

De komende twee weken organiseert CIWF deze opvallende actie in 5 Nederlandse plaatsen. Daarmee vraagt de organisatie aan de staatssecretaris en haar Europese collega’s ervoor te zorgen dat alle varkens, zoals de wet voorschrijft, strooisel in de stal hebben en dat er een eind komt aan illegale praktijken in de varkenshouderij.

Europese regels schrijven al meer dan 11 jaar voor dat varkens permanent moeten kunnen beschikken over strooisel. In strijd met deze wet leven volgens de actiegroep veel varkens – ook in Nederland – echter in kale hokken zonder enige afleiding. “Varkens zijn slimme en sociale dieren die graag hun omgeving verkennen. In de kale hokken van de vee-industrie kan dat niet,” aldus Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland. “Uit verveling en frustratie gaan veel dieren aan elkaars staart bijten. Om dit tegen te gaan knippen nagenoeg alle varkenshouders de staart standaard af, als de biggen een paar dagen oud zijn. Ook dit is in strijd met de wet.”

Strooisel is volgens de groep onmisbaar voor varkens: ze kunnen meer natuurlijk gedrag vertonen, door het te onderzoeken, ermee te spelen of het te eten. “Strooisel is ook heel belangrijk om staartbijten te voorkomen en ervoor te zorgen dat het afknippen van staarten kan stoppen.”

Laugs vervolgt: “In heel Europa wordt de wet die bedoeld is om varkens te beschermen genegeerd. Naast de kale hokken en het gebrek aan strooisel komt het buiten ons land ook voor dat zeugen hun hele zwangerschap in krappe kooien zitten. Het minste dat we de EU, de regering en de veehouders kunnen vragen is toch wel dat ze de wet helemaal naleven. Compassion in World Farming voert daarvoor in heel Europa actie.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.