Home / archiefcentraal / aantal wob verzoeken dalfsen neemt toe

aantal wob verzoeken dalfsen neemt toe

De laatste weken is de Wet openbaarheid van bestuur regelmatig in het nieuws. Veel gemeenten hebben te maken met frauduleuze verzoeken, waarbij het de indiener te doen is om de dwangsom te innen, die gemeenten moeten betalen wanneer ze niet op tijd een beslissing over het verzoek nemen.

De Wet openbaarheid van bestuur bestaat sinds 1980, maar in 2009 trad de Wet dwangsom en beroep wegens niet tijdig beslissen in werking. Deze wet regelt dat bestuursorganen een dwangsom kunnen verbeuren als zij niet op tijd een beslissing hebben genomen op een ontvangen aanvraag of verzoek. Ook een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur valt onder de reikwijdte van deze dwangsomregeling.

“In de jaren vóór 2009 ontvingen wij een beperkt aantal Wob-verzoeken,” aldus de woordvoerder van de gemeente Dalfsen. “Gemiddeld één of twee per jaar. Deze verzoeken waren afkomstig van personen uit de gemeente Dalfsen of, incidenteel, van de media. Vanaf 2009 nam het aantal verzoeken fors toe. Van 2009 tot en met 2012 ongeveer tien tot veertien per jaar en in 2013 zijn het er nu al 27.”

De afzenders van de verzoeken lijken volgens de woordvoerder willekeurige personen en organisaties uit het hele land te zijn. “Hiernaast lijken het voor het grootste deel ook verzoeken te betreffen die landelijk aan alle gemeenten worden verstuurd en die geen enkele relatie met de gemeente Dalfsen meer hebben. Hier zitten ook verzoeken tussen die zo ‘verpakt’ zijn, dat aan het daadwerkelijke belang bij de opgevraagde informatie getwijfeld kan worden.”

De gemeente Dalfsen heeft nog nooit een Wob-verzoek afgekocht en tot op heden ook nog geen dwangsommen verbeurd.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.