Home / archiefcentraal / 475000 kilo minder afval in dalfsen

475000 kilo minder afval in dalfsen

De gemeente Dalfsen is in 2013 gestart met het zogenaamde omgekeerd inzamelen van afval. De eerste resultaten daarvan zijn positief. De hoeveelheid restafval in het eerste half jaar van 2013 is gedaald ten opzichte van het eerste half jaar van 2012. De hoeveelheid GFT-afval kent een enorme stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.

De gemeente wil dat grondstoffen meer hergebruikt kunnen worden en dat er zo weinig mogelijk restafval overblijft. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de inwoners. Vanaf 1 januari betalen inwoners niet meer voor het legen van de groene GFT-container. Ook hebben de inwoners van het buitengebied een groene GFT-container gekregen. Daarnaast is sinds 1 april is het aantal ledigingsdagen voor de grijze restafvalcontainer verminderd naar één keer per vier weken.

De cijfers van het eerste half jaar van 2013 (nieuw beleid) zijn vergeleken met de cijfers van het eerste half jaar van 2012 (oud beleid) en daaruit blijkt dat de hoeveelheid restafval met ongeveer 22 procent is gedaald. Dit is een afname van 475.000 kilo. Ook is het gemiddelde aantal ledigingen gedaald van 5 naar 4 keer per huishouden.

De hoeveelheid GFT-afval is met maar liefst 77% (+ 775.000 kilo) gestegen! Sinds de invoering van de minicontainers is dit de eerste keer dat meer GFT-afval wordt ingezameld dan restafval. Het gemiddelde aantal ledigingen is verdubbeld naar vier keer per huishouden. De resultaten komen overeen met de omliggende gemeenten, die hetzelfde nieuwe afvalbeleid hebben ingevoerd in 2012. De verwachting is dat deze positieve lijn doorzet.

Momenteel worden de plannen uitgewerkt voor de volgende fase. Hierbij worden de inwoners nog meer gestimuleerd om het afval te scheiden. In oktober wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.