zeven miljoen kilometer fietsen in het vechtdal

Wat de Nijmeegse is voor wandelaars, is de Vechtdal Fietsvierdaagse voor fietsers. Dit jaar wordt het evenement, dat ieder jaar in de eerste week van september wordt gehouden, alweer voor de vijftiende maal georganiseerd. Dat betekent dat er in de afgelopen drie decennia door de deelnemers in totaal zo’n zeven miljoen kilometer in het Vechtdal is weggetrapt.

De Vechtdal Fietsvierdaagse is een initiatief van lokale recreatieondernemers in samenwerking met de Caravan en Kampeer Kampioen (KCK) van de ANWB. Waar de Vechtdallers zorgen voor mooie routes, levert de KCK de nodige vrijwilligers die het evenement bemensen. “We draaien dit evenement met ruim zestig vrijwilligers van het ledenhulpkorps van de ANWB”, zegt coördinator Wim Borst op de site. “Zij zorgen voor de bewegwijzering en fungeren als verkeersregelaars of stempelposten en runnen de ‘panneclub’, die als een soort wegenwacht voor de fiets onderweg banden plakt en andere reparaties verricht.”

Vierdaagse voorzitter Jack van der Boon is er trots op dat het evenement na drie decennia nog steeds aan populariteit wint. “Vanaf het begin sloeg het evenement aan”, zegt hij. “Dat komt niet alleen doordat de routes fantastisch zijn, ook het tijdstip is perfect. In de eerste week van september is het weer vrijwel altijd goed en zijn de meeste mensen weer terug van vakantie. De jongeren hebben alweer een paar weken gewerkt en de 65-plussers maken zich op voor de winter. Zo’n weekje fietsen in het Vechtdal is voor iedereen een mooie afsluiter van de zomer.

Fietsers zijn over het algemeen echte kampeerders, die er ook ’s avonds na het fietsen graag een gezellige boel van maken.” Hij maakt snel een rekensommetje. “We begonnen direct al het eerste jaar met een dikke duizend deelnemers. Dat is in de loop der jaren verdrievoudigd. Er worden routes van veertig en zestig kilometer gereden. Wanneer je dat allemaal bij elkaar optelt, denk ik dat er in totaal zo’n zeven miljoen kilometer is gefietst in het Vechtdal. Moet je kijken wat dat betekent voor de sector recreatie en toerisme.”

Onder het motto ‘Pak de fiets, maar stap ook eens af’, neemt de organisatie jaarlijks zoveel mogelijk bezienswaardigheden op in de route. “We starten dit jaar afwisselend vanuit Dalfsen, Ommen en Hardenberg”, vertelt Wim Borst. “We doorkruisen het Vechtdal in alle windrichtingen, maar nemen ook een klein stukje Zwolle mee. En de deelnemers moeten hun paspoorten niet vergeten, want we fietsen ook een deel van de Kastelenroute in Duitsland.”

Omdat het in diezelfde week ook Molenweek is, voert de tocht langs enkele monumentale molens in het Vechtdal. Naast molens, zijn er een flink aantal bijzondere galerieën, tuinen en musea in de route opgenomen die bezocht kunnen worden. “Deze bezienswaardigheden net zo bijzonder als de route zelf. Zo bezoeken we bijvoorbeeld de ene dag een schilderes die verhalen vertelt in haar tuin en bekijken we de andere dag Varkensproeftuin Panhof, een boerderij waar varkens op een wel heel bijzondere manier worden gehouden.”

Voor meer informatie kijk op www.vechtdalvierdaags.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.