vivara help vogels aan water

Door de verstedelijking en afname van natuur hebben vogels het moeilijker gekregen. Maar volgens Vivara zijn er vele vlakken waarop we de vogels kunnen helpen. “De vogels in onze tuinen hebben moeite om natuurlijk nestgelegenheid te vinden omdat er meer schuttingen zijn gekomen en hagen en heggen zijn verdwenen. Veel tuinen hebben een verhard terras zodat er maar een beperkt deel gras of planten bevat waar de vogels insecten kunnen vinden. Dit maakt dat bijvoeren altijd zinvol is. Wat we ons vaak niet realiseren is dat naast bijvoeren ook het verstrekken van water erg belangrijk is.”

“In onze moderne maatschappij wordt het hemelwater in no-time afgevoerd via rioolputjes. De wegen zijn zo goed geworden dat er zelden ergens een plas water blijft staan. Dit maakt dat de vogels gedurende veel periodes in het jaar moeite hebben met het vinden van een bad- en drinkgelegenheid.”

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. “Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.”

Door het ophangen of plaatsen van waterschalen kun je de vogels helpen met een goede drink- en badvoorziening. “Waterschalen van Vivara geven uw tuinvogels een vogelbad. Vivara heeft hangende waterschalen, maar ook modellen die je op de grond kunt plaatsen. Zeker de roodborst en de merel drinken en badderen graag dicht bij de grond.”

Onderhoud

Het belangrijkst is, dat het vogelbad schoon is. Zeker als het veel gebruikt wordt door verschillende vogels, moet je het water regelmatig verversen. Heb je voor het reinigen schoonmaakmiddel gebruikt, spoel het vogelbad dan meerdere malen na met schoon water. Maar het is beter om een bad met een borstel, zonder schoonmaakmiddel, te reinigen.

Ook in de winter kun je het vogelbad gewoon laten staan. Met name als het lang vriest is het voor vogels moeilijk om aan voldoende drink- en badwater te komen.

Vogels zijn erg kwetsbaar voor roofdieren wanneer ze lekker aan het spetteren zijn in het water. Daarom kun je vogelbaden het beste minimaal twee meter van de omringende beplanting plaatsen. Zo hebben de vogels een open blikveld en kunnen toch snel naar een beschutte plek om te schuilen voor gevaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.