Home / archiefcentraal / uitzetten knoflookpad vechtdal moet soort redden

uitzetten knoflookpad vechtdal moet soort redden

Wethouder Janssen had de eer om de eerste larven vrij te laten in de Rheezermaten. De afgelopen twee jaar zijn al vaker jonge knoflookpadden uitgezet. Na deze laatste uitzetting moeten de padden zichzelf weer zien te redden. Met het herintroduceren van de knoflookpad hopen Staatsbosbeheer, bureau Natuurbalans en Landschap Overijssel de knoflookpad veilig te stellen voor de toekomst. En dat is hard nodig. Het leefgebied van de pad is zo versnipperd, dat het voortplanten steeds moeilijker wordt en het diertje door inteelt met uitsterven wordt bedreigd.

Daarom helpen Staatsbosbeheer, bureau Natuurbalans en Landschap Overijssel de laatste jaren bij het voortplanten van de pad. In het voorjaar verzamelen ze eisnoeren die ze in de periode maart tot juli opkweken. In grote bakken krijgen de larven een veilige kraamplek waardoor 90% van de larven overleeft in tegenstelling tot de magere 10 tot 30% in de natuur. Een soortgelijke aanpak bleek eerder al zeer succesvol bij de kwetsbare geelbuikvuurpad. Deze soort doet het momenteel weer erg goed.

De knoflookpad leidt een verborgen bestaan en brengt een groot deel van zijn bestaan ingegraven onder de grond door. In het voorjaar komen ze tevoorschijn en verkassen ze naar het water om te paren. Knoflookpadden danken hun naam een de knoflookachtige geur die ze uitscheiden bij gevaar. De pad is de meest bedreigde amfibie van Nederland. Grotendeels omdat zijn leefgebied, de combinatie van voedselrijk water met open zandige plekken, zeldzamer wordt en nog maar op een paar plekken is te vinden. Aangezien een pad geen grote afstanden aflegt (maximaal 250 meter) vindt hierdoor bijna geen onderlinge uitwisseling plaats. Dit zorgt voor inteelt waardoor het voortplanten steeds minder succesvol is.

Dit project is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en bureau Natuurbalans en wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Hardenberg, de Nationale Postcode Loterij en Staatsbosbeheer.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.