Home / archiefcentraal / stropoppenwedstrijd viert jubileum

stropoppenwedstrijd viert jubileum

Iedereen heeft ze wel eens gezien: de stropoppen die rond de zomer een bijzonder tintje aan Ommen geven. Menig bezoeker van Ommen, maar ook inwoner van Ommen maakt in de maand juli een ritje door het buitengebied van Ommen om de prachtige creaties te aanschouwen. Dit jaar is het een extra groot feest want het is het 10-jarig jubileum van de stropoppenwedstrijd.

Al tien jaar lang ‘strijden’ de inwoners van de diverse buurtschappen met elkaar om de hoogste eer: wie maakt de mooiste of meest bijzondere strocreatie? De organisatie van deze wedstrijd ligt in handen van de PR-commissie van LTO Ommen. Het begon niet als een wedstrijd weet Linda Bakhuis, die samen met Pieter Koonstra namens de PR-commissie garant staat voor de organisatie van de wedstrijd.

“Heel vroeger maakte de PR-commissie de poppen zelf”, weet Linda Bakhuis te vertellen. Het ging om grote poppen die aan de invalswegen van Ommen werden geplaatst. “Maar het waren altijd dezelfde poppen en we wilden wel eens iets anders. Toen kwam het idee om een wedstrijd te organiseren, zodat er elke keer weer wat anders zou komen te staan”, aldus Linda. “We wilden de creativiteit naar boven halen en ook reclame maken voor de boerendag tijdens de Bissingh”.

“We begonnen met ongeveer vijf deelnemers en dit jaar zijn het er acht”, vertelt Linda verder. Jaar in, jaar uit wordt er in de buurtschappen flink gedacht en druk gewerkt aan wederom een nieuwe creatie. Linda: “De competitie onderling is groot, maar we gunnen het elkaar wel”. Wat volgens haar belangrijk is, is een goede jury met daarin mensen met verschillende achtergronden. “Een kunstenaar kijkt bijvoorbeeld heel anders naar de creaties dan iemand uit de politiek”.

Dat de voorbereidingen in volle gang zijn, blijkt wel in de schuur op het erf van de familie Dijk in Witharen. Daar zijn Eddy Mooijers, Thea Dijkema, Arjan de Lange, Gerrit de Boer en Henny en Wim Dijk (zie foto) druk bezig met hun creatie. De groep bestaat ook uit Betsy Grondman, Carla Schuurhuis, Frieda Slotman, Marije Snijder en Jaap van der Zwaag, die op dat moment niet aanwezig waren. De groep Witharen doet voor het vierde jaar mee.

“Ik heb in de jury gezeten en vond het jammer dat Witharen niet meedeed. Ik heb aan Betsy gevraagd om een team samen te stellen. Betsy en Frieda zijn van het prutsen met stro. Dat is heel handig omdat zij weten hoe het materiaal werkt”, aldus Thea Dijkema. Gerrit is degene in de groep die de plannen goed kan visualiseren. Zo heeft iedereen in de groep wel een “taak”. Thea vertelt dat de groep dit jaar voor het eerst met grote balen werkt.

“Daar hadden we aanvankelijk moeite mee. We zijn meer van het precisiewerk, maar hebben er nu echt plezier in”. Ook na het maken van de creatie is het genieten volgens de groep. Wim Dijk: “Veel mensen stoppen bij de strocreatie en maken foto’s. Dat vinden we mooi”.

De creaties worden donderdag 11 juli door een jury beoordeeld.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.