Home / archiefcentraal / sports en voices op eerste bissinghdag

sports en voices op eerste bissinghdag

Een boel zand, palmboompjes, een muziekje, doeltjes, een net en een groot feest. De Varkensmarkt heeft op 17 juli veel weg van de Copacabana. “Om te beginnen gaan we net als vorig jaar beachsoccer en beachvolleybal spelen,” zegt Simon Bangma. Samen met William van Lenthe, Frank Schonewille en Hermien van der Vegt neemt hij het sportgedeelte voor zijn rekening. “Van half elf tot drie is er voetbal en van vier tot negen volleybal. Iedereen die mee wil doen kan zich met een team inschrijven via de site van de Bissingh.”

De spierballen gaan flink rollen op het Marktplein, waar de ‘Sterkste Man van Nederland’ Jarno Hams een demonstratie geeft. Hij neemt twee collega-spierbundels mee. De gymnastiekverenigingen OKK en GVO maken eveneens hun opwachting met onder meer demonstraties streetdance en acrobatiek. “Ook is er een tumblingbaan, waarop gesprongen wordt,” voegt Van der Vegt toe.

Het Vrijthof wordt omgetoverd in het ‘De lange – Boretti plein’ Daar staan een spinningtruck, een kooktruck en een showtruck. “In de spinningtruck kan iedereen de hele dag meedoen aan spinninglessen,” vertelt Van Lenthe. Wellicht zijn hier ook bekende gezichten te zien, want Gert Jakobs is gevraagd om het geheel aan elkaar te praten en Erben Wennemars komt mogelijk met zijn tourclub meedoen met spinnen. Via de sites van de Ommer Bissingh en De Lange Keukens, kan iedereen zich opgeven. In de kooktruck laat een kok de hele dag zijn kookkunsten zien – waarbij mensen kunnen genieten van de gerechten – en ook staat er een barbecue. Het programma in en rondom de showtruck is nog niet helemaal bekend. Dat alles om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Welk doel dat is, daar wordt nog even over nagedacht.

Ook de kids komen deze dag aan hun trekken. Groepjes van zeven leerlingen van de basisscholen in Ommen doen een zeskamp, waarbij ze onder meer gaan voetballen, volleyballen, darten en touwtrekken.

“Het verschil met vorig jaar is dat mensen veel meer zelf mee kunnen doen,” vertelt Schonewille. “Ook is het sportgedeelte, door de omstandigheden, op meer locaties en daardoor lopen de ‘sports’ en de ‘voices’ ook wat meer in elkaar over. Dat is mooi, want we versterken elkaar.”

Zangtalent

The Voice, moet dat nog nader uitgelegd worden? Als talentenjacht niet. Iedereen kent The Voice of Holland. De Bissinghvariant is al even succesvol maar behoeft wel wat meer introductie . Op 17 juli, staan er allemaal regionale toppers op het podium op een bomvol Kerkplein.

The Voice is al begonnen. Op 13 en 20 juni waren er twee voorrondes in ‘De Herberg’. Per avond stonden daar zo’n vijftien aankomend artiesten op het podium. Daar zat weer veel kwaliteit bij, net als voorgaande jaren. Irene Aalvink en Jorieke Sterken zijn twee eerdere winnaars. Ze treden op in de pauze van de finaledag van The Voice.

Eric Witteveen en Jan van Elburg bedachten twee jaar geleden de formule en zien het succes ervan. “Je staat er versteld van hoeveel zangtalent er onder de mensen zit. Vooral de jeugd. Ook al op de basisschool. Toen Jorieke Sterken won, zat ze nog op de basisschool. En als je in de finale, op een bomvol Kerkplein overeind blijft, dan heb je ook de goede podiuminstelling. Je hebt zo maar kans dat je van haar op landelijk niveau meer van gaat horen.”

Deelnemers komen uit de regio, het zijn meestal jongeren, “maar wat ons betreft doen er ook ouderen mee, muzikanten van vroeger die nog steeds een dijk van een stem hebben.” Sommige deelnemers zingen en laten zich begeleiden door een geluidsband. Anderen begeleiden zichzelf op gitaar of piano. “We hebben niet de tijd voor complete bands, omdat het opbouwen van een podium dan te lang duurt.”

De winnaar van The Voice mag gerust trots zijn op de titel, want er is een zware jury opgetrommeld. “Als die je aanwijzen als de beste, dan moet je wel wat kunnen. In die jury zit Marlous van Ommen, die niet op haar achternaam geselecteerd is, maar op haar bewezen zangkwaliteiten uit de echte Voice. Arwin Swarts klopt in Hilversun al nadrukkelijk op de deur van dj’s. Joke van Davenhorst doet de programmering van De Carrousel en ziet het hele jaar dus al gearriveerde artiesten. Jan Harm Klekamp, in de wijde regio bekend als dirigent en muzikaal op en top onderlegd, hij is voorzitter van de jury.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.