Home / archiefcentraal / spijkerschrift cooperatief op pad

spijkerschrift cooperatief op pad

Samen op pad met de fiets om alvast de schoolroute te verkennen en omdat mijn dochter en ik toch al in Dedemsvaart zijn, is er ook de gelegenheid om schoolspullen in te slaan voor na de vakantie. Zo gezegd zo gedaan. De ruimte om de ingeslagen spullen te vervoeren is beperkt en dat maakt dat we bepakt en bezakt terug keren naar ons dorp. Onderweg is een snelbinder al gauw een handenbinder. Met een plof vallen de twee luchtbedden en een tas met kledingstukken op de grond.

Even later zit het spulletje weer achterop en komen we verder zonder hinder aan bij onze geplande eindbestemming, de bank. En wanneer ik voor de kinderen het een en ander regel, worden we beloond met een prachtig cadeau voor haar in een vierkante doos. Alles mooi en wel, erg handig is het niet. Ontdek ik zodra ik op de fiets wil stappen.

Alle fietstassen zijn vol, bagagedragers idem dito. We hebben allebei moeite om de fietsen strak in balans te houden vanwege het boemelende gewicht. Het lukt me na enige krachtspanning om de doos bij Seniorzus onder de nog over gebleven elastieken achterop te krijgen. We hoeven nog maar een klein stukje.

Maar zover komen we niet. Met een erbarmelijk gekreun knalt de snelbinder de doos van de overvolle bagagedrager en schiet de binder meteen door naar de kettingkast, waar het zich sierlijk, maar muurvast om de ketting en de as krult. Vooruit gaat niet, net als achteruit. Al gauw sta ik tot mijn ellenbogen onder het zot.

Het gemak dat ik in een dorp woont komt goed van pas, want algauw ontfermt een man zich over onze fiets en even later komt ook een buurtgenoot polshoogte nemen. Samen wordt het euvel snel verholpen en kunnen we weer op weg. Alleen die doos werkt niet mee. De optie om de onhandelbare doos in de hand mee te nemen wijs ik van de hand. Mij te link, straks ben ik het die sierlijk het fietspad van dichtbij gaat bekijken.

“Weet je,” zegt de eerste helper, “Ik fiets wel mee. Tijd zat en het is mooi weer.” En hij voegt de daad bij het woord. Hij pakt de boel op en brengt me netjes het pakketje tot aan onze oprit. Ooit heb ik een dame geholpen die worstelde met drie hoelahoeps op een overvolle fiets. Nu was ik degene die hulp kreeg aangeboden. Wie goed doet, goed ontmoet. Samen sterker. Dat is het idee van coöperatieve samenleving.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.