predikant brengt boek met preken uit

Dominee Bart Trouwborst uit Nieuwleusen staat 12,5 jaar op de kansel en dat viert hij met het uitbrengen van een boek. Daarin heeft hij dertien preken uit die periode gebundeld over delen van het Oude en het Nieuwe Testament.

Trouwborst werd in 2001 predikant van de Protestantse gemeente in het Zeeuwse Scharendijke. In november 2007 kwam hij naar Nieuwleusen, waar hij sindsdien op de kansel staat. “Twaalf en een half jaar is in onze kerk geen officieel jubileum, maar voor mij was het wel een soort markering om terug te blikken op onder meer het preken, wat ik graag doe.”

In de loop van de tijd kwam Trouwborst op het idee om een aantal preken te bundelen in een boekje: van ieder jaar één. “Normaal gesproken verdwijnt een preek immers nadat hij eenmaal gehouden is, in de kast. En dat vind ik jammer, want er zit veel Bijbelstudie in, en daarbij soms ook gedachtes die het waard zijn om niet eenmalig, maar meer blijvend naar voren gebracht te worden. Een boek is daarvoor een goed middel.”

Omdat 12,5 jaar gelijk staat met 650 weken – en dus preekzondagen – heeft een en ander geleid tot het boekje ‘650 weken – preken in Zeeland en Salland’. Dit boek bevat 13 preken, van 2001 tot 2013. “De preken behandelen diverse Bijbelgedeeltes uit het Oude en Nieuwe Testament en proberen de Bijbel zo helder en zorgvuldig mogelijk uit te leggen. Daarbij probeer ik tegelijk een brug te slaan naar het heden. Ze zijn in zo begrijpelijk mogelijk Nederlands geschreven.”

Het boek is door Trouwborst in eigen beheer uitgegeven, via een onlangs opgerichte eenmanszaak, waarbinnen hij in de toekomst vaker boeken wil uitgeven. Zie www.sifron.nl.

Het boek is sinds maandag 22 juli in de Nieuwleusense boekhandels ‘’The Readshop’’ aan de Grote Markt en ‘’De blijde Boodschap’’ aan de Burg. Backxlaan verkrijgbaar voor 9,95 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.