Home / archiefcentraal / ko scheele cultuur is van ons allemaal

ko scheele cultuur is van ons allemaal

Het bijzondere van cultuur is, dat het van ons allemaal is. Cultuur zie je in allerlei vormen. Ook in Ommen…. zeker in Ommen! Kunstenaars ontplooien allerhande initiatieven om ons bij hun kunst te betrekken. En natuurlijk zijn er de vele vrijwilligers die het mogelijk maken dat met bescheiden middelen onze musea, de Caroussel en het Bostheater een podium kunnen geven aan artiesten. En wat te denken van onze muziekverenigingen. Ze zetten aansprekende prestaties neer, zoals het optreden van Soli deo Gloria afgelopen weekend.

Ook verzorgen ze gezamenlijk het muziekonderwijs voor kinderen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ommen en cultuur, dat zit wel goed. Waarom zou je dan nog met de provincie om de tafel gaan zitten om cultuur verder te stimuleren? Wat mij betreft om het goede te behouden en waar mogelijk nog te versterken. We hebben in onze streek mooie oude gebouwen, ons erfgoed en dat willen we behouden. We hebben in onze streek ook vele oude ambachten en gebruiken, het levend erfgoed.

En hoe behouden we dat? Als u eens een bezoek heeft gebracht aan de vele zomermarkten in onze regio, dan heeft u ze wel gezien: de klompenmakers, de rietvlechters en dames die met bijzondere technieken fraaie borduurwerken en kunstkaarten maken. Gevraagd naar de toekomst van hun vak is het antwoord dat ze het niet weten, want er zijn nog geen opvolgers. Het is de kunst om jongere generaties er mee in aanraking te brengen, met oude patronen iets eigentijds te maken. En dat kan best. Onlangs wist Staphorst ons te verrassen met het Staphorster stipwerk in een nieuw jasje, tot aan een lingerieshow toe!

Cultuur moet je beleven. De gemeente kan daarbij een zetje geven. Zo kunnen we weer een mooi Festival de Vecht laten houden. Omdat we goed samenwerken met Dalfsen en Hardenberg zijn er kansen om een kwalitatief hoogstaande productie te organiseren om de drie jaren in elk van de drie plaatsen. Maar het belangrijkste vind ik wel om, geholpen door de provinciale subsidie, de wensen en mogelijkheden van Ommenaren zelf te in te winnen, te verbinden en dan eind oktober een fantastische Week voor de Amateurkunst te realiseren. De komende maanden worden daartoe drie gesprekken belegd. Ik hoop op een hoge opkomst, zodat we kunnen concluderen dat cultuur inderdaad van ons allemaal is.

Ko Scheele, k.scheele@ommen.nl

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.