Home / archiefcentraal / ingezonden brief plein van de chaos

ingezonden brief plein van de chaos

De volgende tekst is een ingezonden brief van de Fietsersbond Ommen.

De gemeente Ommen wil de situatie op het “Plein van de Chaos” aan de noordzijde van de HM-brug op korte termijn verbeteren. De Fietsersbond juicht dat van harte toe. De Fietsersbond is zelfs gevraagd een oordeel te geven over enkele verbetersuggesties. Maar de gemeente houdt vast aan het uitgangspunt ‘Shared Space’. Jammer want het aanbod van autoverkeer blijft ten minste tot 2020 gelijk aan de huidige aantallen.

De Fietsersbond heeft daarom een voorstel bij de gemeente ingediend dat het autoverkeer op en aan de noordkant van de brug in betere banen leidt. Er zal dan sprake zijn van veel minder conflictpunten tussen fietsers en auto’s en ook tussen auto’s onderling.

Onze voorstel is:

1. Richt de Varsenerdijk (tussen Hema en HM-brug) voor auto’s in als eenrichtingsverkeer. En sta auto’s vanaf de Varsenerdijk alleen toe rechtsaf te slaan (over de HM-brug). Het effect zal zijn veel minder verkeer op de markt dat bovendien uit een richting komt. En veilige(r) oversteken voor fiets- en voetganger.

2. Sta verkeer afkomstig van de HM-brug alleen toe hetzij rechtsaf (Coevorderweg) hetzij rechtdoor richting Julianastraat te gaan. Linksaf over de Varsenerdijk richting Markt vervalt.

3 . Verkeer uit de Julianastraat mag alleen rechtdoor richting HM-brug. Het effect zal zijn dat het autoverkeer vanuit de Julianastraat afneemt en dus verkeersluw(er) wordt. Het effect is ook dat het autoverkeer vanaf de HM-brug, dat niet linksaf mag, het autoverkeer vanuit de Julianastraat niet kruist.

4. Verkeer afkomstig vanaf de Coevorderweg is verkeer uit (de richting) Hardenberg en neemt hetzij de N36 om Ommen heen of gaat, als men in Ommen-Centrum of Ommen-Noord moet zijn, via de oude N34 en de Slagenweg. Verkeer afkomstig vanuit de richting Hardenberg dat over de HM-brug wil neemt de Slagenweg en gaat vervolgens via de Julianastraat.

Conclusie

Het aantal confrontaties tussen fiets en auto en tussen auto’s onderling vermindert sterk. Wel zullen automobilisten in sommige gevallen om moeten rijden. Maar die extra tijd wordt (ruimschoots) gecompenseerd door het vervallen van de verkeerslichten. De voordelen wegen ruimschoots op tegen dat nadeel.

Het autoverkeer zal in het Shared Space gebied in de meeste gevallen een noord – zuid route teweeg brengen. Dat maakt het makkelijker om het fietsverkeer op en rond het Shared Space gebied beter te vervlechten met het autoverkeer. Bijvoorbeeld door om het Shared Space gebied fietspaden in te richten en fietsers voorrang te geven op het autoverkeer.

De Julianastraat krijgt meer autoverkeer te verwerken. Dat pleit er voor om in de Julianastraat het fietsverkeer zoveel mogelijk te beperken. Dat kan als een (snel)fietspad wordt gerealiseerd naar Alteveer via bijvoorbeeld de HesselMullertstraat, de Groen van Prinsterenstraat en het Havengebied en naar de Strangen via de Doormanstraat. Fietsverkeer richting Laarakkers, Centrum en Dante kan bijvoorbeeld via de Varsenerdijk, Markt, Voormars, Baron van Fridaghstraat en (richting Dante) via de bestaande tunnel onder de Danteweg door.

Ten slotte …

Met deze voorstellen hoopt de Fietsersbond een bijdrage te leveren om tot een blijvende oplossing te komen voor de ontstane situatie. Een oplossing die ook zal werken na 2020.

We vertrouwen er op dat we over onze voorstellen op korte termijn met de gemeente van gedachten kunnen wisselen. Na het binnenhalen van de trofee “Ómmen wandelgemeente 2013” kan Ommen volgend jaar gaan voor “Fietsstad 2014” en kan het ‘Plein van de Chaos’ wellicht worden omgedoopt tot “Plein van het Gezonde verstand”.

Namens Fietsersbond Ommen

John Hoogma

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.