column mijn rondje varsen

Ik kijk naar de lucht, het zonnetje is doorgebroken en er is slechts een zuchtje wind. Met een glimlach schiet ik in mijn Meindl wandelschoenen en pluk de nordic stokken uit de schuur. Perfect weer voor een ‘rondje Varsen’ samen met mijn vriendin Hennie.

We lopen vanaf haar huis algauw de bouw uit en wandelen via de stuw bij de waterzuivering langs het Ommerkanaal richting Varsenerweg. We lopen even heen en terug over ons ‘Varsener bruggie’. Het late zonlicht glijdt over het water en zet het originele fietsbankje van Varsen in een oranje gloed.

Iets verderop aan onze rechterhand staan de oude tractoren van Arjan er prachtig bij. Voor velen hebben deze oldtimers misschien niet veel waarde, maar het kan je hart raken. Ik denk aan mijn eigen rode liefde, die onder een kleed in onze schuur staat.

Als we al galmend onder het tunneltje zijn doorgelopen, ontwaren wij aan onze linkerhand de producenten van het Vechtdal ei: de vrije uitloop kippen van Schuttert. Met de schapen op de achtergrond vormen zij een idyllisch plaatje. Onze nordic stokken prikken in de Varsener grond. Even de lucht opsnuiven, je zintuigen openstellen. Alle beslommeringen en muizenissen glijden weg. Hennie trekt me mee naar de boxerkennel van Willems. Met de neus tegen het gaas kijken we of er nog jonge pups zijn. Helaas….

Het bankje met uitzicht over de Ziel nodigt ons uit om even uit te pozen. Al genietend van het weergaloze uitzicht over dit uniek stukje Varsen, zien we hoe de ooievaars wederom bezit hebben genomen van hun nest. Ik glimlach naar de fietsers die het nieuwe prachtige fietspad hebben ontdekt.

Nadat onze flesjes water weer zijn opgeborgen vervolgen we langs de wijngaard en pluktuin onze weg.

De drukke verkeersader van de N340 steken we voorzichtig over en we slaan rechtsaf via de Hessenweg West. Verschrikt onderbreken we ons gesprek als een snelheidsmaniak ons bijna van de weg rijdt. We wandelen verder via de Bossteeg en steken bij Bennie de N48 over. Voor ons staat in al zijn pracht de solitaire eikenboom tussen de aardappels.

Balancerend tussen de brandnetels lopen we langs het bouwland. Een verdwaalde voetbal schop ik terug op het trapveldje bij Erik en Chiela. We knijpen even onze neus dicht en moeten denken aan onze vriend, die zegt: ,varkens stinken niet die ruiken naar geld. De stuw komt al weer in ons zichtveld, het ‘rondje Varsen’ zit erop.

Ik moet denken aan een van onze vakantiegasten, die vanmorgen aan onze stamtafel bij ‘De Wilde Roos’ onder het genot van een kopje koffie met weemoed afscheid nam met de woorden: “Jullie mogen wonen waar wij op vakantie gaan.”

Harriët Weitkamp, Plaatselijk Belang Varsen