vvd geen probleem met jaarrekening

“In het verleden er niet bijster veel aandacht voor de jaarrekening en het accountantsrapport,” zegt fractievoorzitter Ad Nijhuis. “Veelal was de VVD zelfs de enige fractie die het woord voerde, maar dit jaar was dat anders omdat de LPO en de PvdA het College er vooraf al van beschuldigden dat het een verkeerde en zelfs valse voorstelling van zaken had gegeven. Een stevige beschuldiging die er in feite op neerkomt dat het College ‘de kluit zou hebben belazerd’. En dat is beslist niet zo.”

De accountant, die niet voor het College maar voor de gemeenteraad werkt, zou dan volgens Nijhuis nooit een goedkeurende verklaring hebben gegeven. Maar wat was er wel aan de hand? “Thuis sparen veel mensen om op termijn dingen te kunnen betalen. Een vakantie bijvoorbeeld, of een nieuwe wasmachine. Logisch en verstandig. De gemeente doet dat ook maar die spaart voor nieuwe scholen en verkeerslichten. Ook hier geldt: logisch en verstandig.”

Daarnaast spaart de gemeente, net als iedereen, volgens Nijhuis voor mogelijke tegenvallers en risico’s. “Evenzo logisch en verstandig. Maar nu suggereerde de LPO dat het door de gemeente overboeken van geld van de spaarrekening naar de betaalrekening een kwalijke zaak zou zijn. Dat is natuurlijk flauwekul. Een spaarrekening levert meer rente op maar van een spaarrekening kun je niet rechtstreeks betalen. Dat weet de LPO natuurlijk ook wel. En geld van je spaarrekening afhalen kun je niet leuk vinden maar je had natuurlijk niet voor niets gespaard, het geld was wel bedoeld voor die uitgave.”

Nijhuis vervolgt zijn vergelijking. “En ja, heb je dan de aanschaf gedaan dan staat er minder geld op je betaal- of spaarrekening, maar dat betekent niet dat je ook een exploitatieverlies hebt geleden. Dat is heel iets anders. Een exploitatieverlies heb je namelijk wanneer je niet hebt gespaard en wel hebt uitgegeven en dan niet uitkomt met je maandloon of gemeentelijke inkomsten. En ook dat overkomt ons ongetwijfeld allemaal wel eens maar daar was nu geen sprake van.”

Het exploitatieresultaat over 2012 is volgens Nijhuis wel degelijk positief en daar heeft de accountant ’terecht’ zijn handtekening voor gezet. “Dat de LPO de naam van een registeraccountant zo onterecht in twijfel trekt kan slechts partijpolitieke gronden hebben. Daar hebben zij zichzelf geen dienst mee bewezen maar het is ook onterecht negatief en schadelijk voor Ommen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.