voor wie is dat boekje over de provincie

Opinie – Crisis of niet, het lukt overheden niet te stoppen met belastinggeld verspillen. Zo kregen we op de redactie een boekwerk in de bus van de provincie Overijssel, onder de titel “We gaan op reis”. Een onzinboekwerkje met informatie over Overijssel die we al kenden.

Op de cover van het boekje zie je al dat het mis gaat. Zes mensen die vermoedelijk de toneelschool niet gehaald hebben, in een stilstaand Fiatje, die net doen of ze iets leuks in de wei naast het plattelandsweggetje zien. Waarom heeft opa een schop in de hand? Het haar van het verrekijkermeisje verraadt dat de Fiat stil staat en de fotograaf dus op een trapje op de weg, Moeders heeft niet begrepen ze rechts moet kijken en staat met een te gemodelleerd kapsel te flirten met die fotograaf. “Doe maar net of je rechts iets ziet, wijs er maar naar”, roept de regisseur die met de fotograaf mee is. Of eigenlijk, de regisseur heeft een fotograaf mee, dat is duurder. En ook een man voor het licht. Die staat links in de wei met een zonvervangende paraplu. De echte zon komt vanachter de fotograaf, want rechts op de foto zie je schaduw van een grote boom.

Drie man die de foto maken, zes man voor op de foto, halve dag met z’n allen op pad, voorbereiden en nawerk, we schatten de kosten van die foto op 2000 euro. Een maandsalaris.

In de onzingids staat niks wat we nog niet wisten, er staat wel een heleboel niet in wat er ook nog wel in had gekund. Maar erger: wie gaat die gids lezen? Hij komt in de bieb te liggen. Daar komt maar een heel klein percentage van de bevolking. En de meesten komen alleen een boek halen en brengen.

Als we de gids doorlezen denk je eerst aan een toeristisch magazine. Beter kijkend lijkt het een boekwerkje over ‘samenleven’ of zo iets, om de onderlinge binding van ons Overijsselaars aan te geven. Maar Twente wil helemaal geen Overijssel zijn. Hardenberg en Deventer, wat hebben die met elkaar? Een weetje op de cover: je leeft samen met 1.125.400 andere Overijsselaars. Nou en? Uiteindelijk blijkt het boekje ons iets te willen vertellen over de ‘omgevingsvisie’. Wat dat is? Nou, wat we mogen van de ambtenaren. En wat we niet mogen natuurlijk.

Je kunt de inhoud ‘levend maken’ via layar. Dat is een technisch snufje op je smartphone. Die applicatie kost geld voor het bedrijf dat het inzet en daarom kom je het nergens tegen, behalve dan bij een overheid die met geld van anderen werkt.

Kan de provincie haar geld niet beter bewaren voor vliegveld Twente? Want die aankomende mislukking gaat nog geld zat kosten.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.