Home / archiefcentraal / veldzicht gaat definitief dicht

veldzicht gaat definitief dicht

Tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug gaat toch echt dicht. Dat valt op te maken uit een brief van staatssecretaris Fred Teeven aan de Tweede Kamer. Als reden geeft hij dat in deze regio werkloosheid lager is dan in andere delen van het land en minder tbs’ers hier vandaan komen, waardoor er de komende jaren minder behoefte is aan tbs-plaatsen.

Om Veldzicht was de laatste maanden veel commotie. Zo was er kritiek op de onderbouwing van de sluitingsplannen in het kader van de bezuinigingen op het gevangeniswezen. Bij de vraag welke klinieken dicht zouden moeten laat Teeven zich nu leiden door de behoefte aan plaatsing ‘naar herkomst en bestemming’. Hij wil tbs’ers zoveel mogelijk plaatsen in de regio waar ze vandaan komen en waar ze weer terug moeten keren in de maatschappij. Daarnaast kijkt hij naar de arbeidsmarkt in de regio en die is met een werkloosheid van 7 á 8 procent gunstiger dan in andere delen van het land. Ten slotte zijn de ‘frictiekosten’ relatief hoog.

“Op grond van deze uitkomsten komen FPC Veldzicht en FPC Oldenkotte duidelijk het meest in aanmerking voor sluiting,” aldus Teeven in zijn brief. Deze FPC’s zijn “niet in gebieden gelegen met een dusdanig ernstig werkgelegenheidsprobleem dat sluiting in deze gebieden vermeden moet worden.”

Teeven vervolgt: “Door sluiting van de drie klinieken 2Landen, Oldenkotte en Veldzicht zorg ik ervoor dat de overgebleven klinieken gezond kunnen blijven.” Hij benadrukt dat hij de afspraken in samenwerking met GGZ Nederland en VGN heeft gemaakt.

Lees ook

Steekpartij bij Veldzicht Balkbrug: twee medewerkers gewond

Bij de kliniek Veldzicht in Balkbrug, waar psychiatrische zorg wordt verleend, zijn bij een steekpartij twee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.