Home / archiefcentraal / vechtstede adviseert over investeren in woning

vechtstede adviseert over investeren in woning

Wanneer u investeert in de woning, of een ander goed, van uw echtgenoot kan het zijn dat u veel minder terugkrijgt dan dat u oorspronkelijk hebt geïnvesteerd. Maak daarom duidelijke afspraken wanneer u uw echtgenoot financieel helpt. Dat adviseert Vechtstede Notarissen, dat vestigingen heeft in Dalfsen, Nieuwleusen en Hardenberg.

Vóór 1 januari was het zo dat een echtgenoot die eigen vermogen investeert in bijvoorbeeld de woning die op naam van beiden of op naam van de andere echtgenoot staat, recht heeft op vergoeding van het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag. Een tussentijdse waardestijging van de woning had geen invloed op de hoogte van de vergoeding. Sinds 1 januari 2012 is het echter zo dat wèl met de waardeontwikkeling van de woning rekening wordt gehouden.

Een voorbeeld. Stel Teun heeft destijds € 100.000,- aan eigen geld gebruikt voor de financiering van de woning van zijn partner (destijds waard € 400.000,- en voor het overige gefinancierd met een hypothecaire lening door zijn partner). Zijn investering betreft 1/4 gedeelte van het totaal. Stel dat men wegens echtscheiding de woning moet verkopen. Indien de woning bij verkoop in waarde is gestegen zeg naar € 500.000,- dan verkrijgt Teun een vergoedingsrecht van € 125.000,-. Is de woning echter in waarde gedaald (stel € 300.000,-) dan verkrijgt Teun nog maar een vergoedingsrecht van € 75.000,-. Een verdamping van een kwart van zijn investering! Voorheen zou Teun in beide gevallen recht hebben op € 100.000,-.

Alleen voor vergoedingsrechten die na 1 januari 2012 zijn ontstaan wordt rekening gehouden met de waardeontwikkeling. Wanneer u in het verleden eigen geld hebt geïnvesteerd in een gemeenschappelijk goed of in het goed van uw echtgenoot, waarvan de waarde inmiddels is gewijzigd, dan geldt in principe nog gewoon dat u het geïnvesteerde bedrag terug krijgt.

De wet biedt de mogelijkheid om ander afspraken te maken. Zeker gezien de ontwikkelingen in de onroerendgoedmarkt iets om goed over na te denken. Bij een bloeiende markt en stijgende huizenprijzen profiteert u mee van de waardestijging, maar bij dalende huizenprijzen kan uw investering (voor een gedeelte) verdampen. Kortom: laat u goed informeren en laat het goed vastleggen.

Als uw persoonlijke omstandigheden of wetten en regels veranderen, kunnen uw huwelijkse voorwaarden en testamenten anders uitpakken dan u had voorzien. Het is daarom raadzaam om uw afspraken regelmatig na te laten kijken.

Wilt u meer informatie of een passend advies? Neem dan vrijblijvend contact op met Vechtstede Notarissen. Dat kan met mr. Ronald Brinkman van de vestiging in Hardenberg (0523-261941), mr. Karolien Slurink-Spijker in Dalfsen (0529-431742) en mr. Rogier Lukas in Nieuwleusen (0529-431742).

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.